Je to už skoro týden od skončení letošního oficiálního dne Mass Effectu, který připadá každý rok na 7. listopadu/novembra. Tentokrát jsme se dočkali krátkého teaseru, který je založený na starším konceptu stavby hmotového vysílače a který láká na zcela nový díl, jenž právě vzniká ve studiu BioWare, nebo oznámení bezplatného kosmetického obsahu pro The Sims 4 na motivy série Mass Effect. Ten hru rozšíří už za několik dnů. Ale jak už to tak bývá, pod povrchem se toho nakonec skrývalo trochu víc.

Nedlouho po zveřejnění teaserů se fanouškům podařilo pohrát si trochu se zvukem a odhalit skrytou zvukovou nahrávku, v níž dobře známá asarijka Liara T'Soni, kterou můžete znát už z předešlých dílů série, komunikuje za doprovodu zvuků, jež zatraceně připomínají gethskou technologii. Konkrétně nám Liara sdělila následující: „Přesně tak, rada bude šílet, avšak touhle dobou už by měla vědět, že nemá podceňovat lidskou vzpurnost.“

Samozřejmě zatím nevíme, co přesně tato slova znamenají a v jakém kontextu byla vyřčena. Herní ředitel Michael Gamble, který v BioWare vede vývoj nového Mass Effectu, však alespoň na Twitteru potvrdil, že hlas v nahrávce opravdu patří Liaře. Navíc uvedl, že Liara T'Soni je doktorka, Shadow Broker a <ODSTRANĚNO>. Jelikož Liaru známe jako doktorku už od prvního dílu a do pozice Shadow Brokera se dostala v DLC pro Mass Effect 2, vypadá to, že v chystané hře se oblíbená členka posádky lodi Normandy dočká nového postavení.

Gamble také jen tak mimochodem zveřejnil zcela nový koncept z vývoje, který byl o víkendu doplněn o další obrázek, jehož části posloužily pro potřeby různých poutačů spojených s letošním dnem Mass Effectu. Oba koncepty ukazují městské prostředí, jež by mělo být veteránům předchozích dílů také dost povědomé. Barevná paleta evokuje stanici Omega, pravděpodobně jde ale spíše o Thessii či Illium. Každopádně můžeme vidět klasický design vozidel a příslušníků několika známých ras.

Na popředí jednoho z obrázků tak stojí jakýsi turian, zatímco vedle salariana je postava, jejíž silueta připomíná krogana. Zajímavé ale je, že všem třem postavám vede k obličeji jakási hadička nebo trubice. Že by bylo město z nějakého důvodu znečištěné, a tak pohyb venku vyžaduje speciální dýchací přístroj? Zatím to tak rozhodně vypadá.

Jelikož se ale vývojáři z BioWare nijak netají tím, že vývoj nového Mass Effectu je ještě v relativně rané fázi, je jisté, že na konkrétní odpovědi na jakékoliv otázky, které mohou koncepty vyvolávat, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Tedy pokud nedojde k nějakému dalšímu velkému úniku, který by nám vykecal první poslední. I to se může v dnešní době stát.