Jakmile došlo k oznámení, že společnost Electronic Arts již nedrží exkluzivní práva na vývoj nových AAA her se značkou Star Wars, začala se postupně rojit odhalení projektů dalších tvůrčích celků. Vše odstartovaly přípravy Star Wars hry od Ubisoftu a tvůrců The Division ze studia Massive Entertainment, nedávno jsme se zase dočkali oficiálního představení remaku klasického RPG Star Wars: Knights of the Old Republic, na němž pracuje tým Aspyr Media. Navíc není pochyb o tom, že další tituly z předaleké galaxie chystá také EA, přestože nyní mu již může vyrůstat konkurence. Počítá se minimálně s pokračováním úspěšné akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order od studia Respawn Entertainment.

Podle nových spekulací by se k EA, Ubisoftu a Aspyr Media měli přidat ještě autoři her Heavy Rain, Fahrenheit, Detroit: Become Human, Omikron: The Nomad Soul a Beyond: Two Souls. S informací o tom, že další Star Wars hru chystá také studio Quantic Dream, přišel redaktor serveru DualShockers Tom Henderson. Ten na Twitteru zveřejnil všeříkající obrázek z Detroitu, který překrývají zkřížené světelné meče, a odkázal na video YouTubera Gautoz, který podle všeho nezávisle na Hendersonovi přišel se stejnou informací. Na serveru Dualshockers se zároveň objevila zpráva, podle níž se na projektu pracuje zhruba 18 měsíců.

Není žádným tajemstvím, že Quantic Dream aktuálně funguje jako nezávislé studio, které již nevytváří hry exkluzivně pro PlayStation. Díky tomu mohlo v posledních letech dojít k vydání Heavy Rain, Beyond a Detroitu na PC. I proto se nyní hovoří o tom, že poté, co došlo k ukončení spolupráce se Sony, francouzské studio uzavřelo dohodu se společností Disney. Ta je majitelem Lucasfilmu, který značku Star Wars spravuje, tedy i divize Lucasfilm Games, jež dohlíží na vývoj nových Star Wars her.

Prozatím se však jedná o nepotvrzené spekulace, které aktuálně nelze ověřit, přestože s nimi zjevně přišly dva na sobě nezávislé zdroje. Tom Henderson již v minulosti přišel s informacemi, které se ukázaly jako pravdivé, zejména v souvislosti se sériemi Call of Duty a Battlefield, zároveň se ale nejednou seknul. Nezbývá tedy než čekat a brát prozatím veškeré informace s rezervou.

Pokud by se však ukázaly jako pravdivé, jednalo by se rozhodně o zajímavou volbu. Přestože se většina projektů studia Quantic Dream dočkala značného úspěchu u kritiků, mezi hráči historicky až tak absolutní popularitu nesklízely, třeba kvůli přemíře quick-time eventů nebo místy nešťastnému podání voleb hráče a filmového příběhu, což jsou dva pilíře, na nichž hry od Quantic Dream odjakživa stojí. Dá se tedy předpokládat, že pokud bychom se od tohoto studia měli dočkat nového Star Wars titulu, nebude se po stránce konceptu a hratelnosti příliš lišit například od Detroitu.

I taková hra by nicméně byla v každém případě dost odlišná od ostatních herních projektů se značkou Star Wars, které aktuálně vznikají. Nezapomínejme také na to, že se studio Quantic Dream letos rozrostlo o pobočku v Montrealu a od vydání Detroitu v roce 2018 nevydalo žádnou novou hru, pokud nepočítáme PC verze tří dřívějších PlayStation exkluzivit. Chtěli byste tedy, aby dalším projektem Quantic Dream byly právě Star Wars?