O víkendu se po zimní přestávce rozjede kolotoč závodů monopostů formule 1. Ještě před startem Velké ceny Austrálie tu máme zajímavou novinku. Britské studio Frontier Developments získalo víceletou exkluzivní licenci, která jim umožňuje do roku 2025 pracovat na hrách z prostředí F1.

Tvůrci her Elite: Dangerous, Planet Coaster, Planet Zoo a Jurassic World Evolution mají oprávnění na vývoj a vydávání strategických simulátorů. První titul dorazí v roce 2022 na počítače a nespecifikované konzole se sezónou 2022. Poté bude každý rok vycházet jedna hra až do roku 2025. Všechny budou využívat engine Cobra z předešlých her od Frontieru.

„Jsme potěšeni, že oznamujeme víceletou licenční dohodu s F1. Formule 1 je jednou z nejpopulárnějších světových sportovních značek na světě a věříme, že kombinace F1 spolu s našimi zkušenostmi z manažerských her přinese fantastické herní zážitky pro rozsáhlé a rozmanité publikum hráčů po celém světě,“ řekl šéf studia Frontier David Braben a připomenul úspěch vlastních značek Elite: Dangerous, Planet Coaster, Planet Zoo a Jurassic World Evolution.

Jak bývá u podobných manažerských strategií zvykem, tak se dá předpokládat, že ve světě F1 budeme mít na starost správu celého závodního týmu, včetně zaměstnanců, jezdců a jednotlivých vývojových oddělení vozu. Dojít může i na tvrdé vyjednávání o smlouvách, včetně těch sponzorských. V F1 rovněž dochází často k projednávání pravidel a změn, což ale ve hře nejspíš nebude. Ta se nebude muset držet skutečných pravidel, aby reprezentovala formuli 1.

Pokud F1 nesledujete, tak doporučuji seriál Formula 1: Drive to Survive (Touha po vítězství) na Netflixu. Druhá řada, která mapuje loňskou sezónu, má dokonce český dabing. Prví sezóna má české titulky.

Příznivci závodních her od Codemasters se nemusejí bát, tahle britská společnost má nadále práva na vývoj a vydávání závodů F1 - nedávno došlo k prodloužení licence do roku 2025. I Codemasters budou každý rok vydávat jednu novou závodní hru, ta letošní je v přípravě.