Společnost CD Projekt RED do vývoje her a technologií investovala 121,09 milionu dolarů. Vyplývá to z nové finanční zprávy zveřejněné za první polovinu letošního roku.

Polské studio potvrdilo, že Cyberpunk 2077 je velmi nákladný projekt. Akční kyberpunkové RPG bylo dvakrát odloženo a CD Projekt RED musel vytvořit technologie nové generace, aby mohl stvořit rozsáhlého živé město a chytrou umělou inteligenci.

Nevíme, kolik z toho šlo přesně na Cyberpunk 2077. Ve finanční zprávě se totiž píše o tomto očekávaném projektu a dalších hrách. Víme ale, že CD Projekt RED vedle singleplayerového Cyberpunku 2077 chystá také multiplayer a ve vývoji má ještě mobilní AR hru The Witcher: Monster Slayer. Ta pro iOS a Android vyjde v listopadu/novembri letošního roku.

CD Projekt RED má dva týmy pracující na dvou franšízách. První se věnuje Cyberpunku, zatímco druhá Zaklínači. V současné době je nejdůležitější právě Cyberpunk 2077, ale nesmíme zapomenout na Gwent, Thronebreaker a již zmíněný mobilní AR titul.

Předpokládá se rovněž, že ze světa Zaklínače vzniká další velká hra. Už v březnu/marci 2020 prezident CD Projekt Group Adam Kicinski potvrdil vytvoření konceptu pro vývoj dalšího projektu pro jednoho hráče. K tomu byl včera oznámen Zaklínač 3 pro novou generaci konzolí a PC. Majitelé hry obdrží bezplatnou aktualizaci s lepší grafikou a ray-tracing efekty.

Za první polovinu letošního roku výdaje na herní projekty vzrostly o 77 % na 111 milionů zlotých, pravděpodobně kvůli zpoždění Cyberpunku 2077. Může v tom hrát roli také přesun na budoucí projekty. I přesto má polská firma velmi dobré výsledky. Konsolidované výnosy za prvních šest měsíců dosáhly na 364 milionů zlotých, což je o 70 % více než v předchozím roce - čistý zisk byl 174 milionů zlotých, tedy téměř třikrát vyšší než před dvanácti měsíci.

Dobré výsledky jsou způsobeny skvělými prodeji Zaklínače 3. Ten byl v říjnu/októbri 2019 vydán na Nintendo Switch a nadále se prodává ve verzích pro PC, PS4 a Xbox One, kde hodně pomohl seriál Zaklínač od Netflixu. Není tedy divu, že CD Projekt RED připravuje dobrodružství Geralta z Rivie pro PS5 a Xbox Series X. K výsledkům ale také přispěl Gwent a Thronebreaker.

UŽ ŽÁDNÝ ODKLAD CYBERPUNKU 2077

Další odklad Cyberpunku 2077 už nehrozí. Hra vyjde 19. 11. letošního roku pro PC, PlayStation 4 a Xbox One. Vývojáři se nacházejí na cílové rovince, což znamená, že nyní probíhá leštění celé hry. To zahrnuje odstranění chyb, případně lepší optimalizaci. Počítat můžete s českými titulky a bezplatným vylepšením pro PlayStation 5 a Xbox Series X.