V souvislosti s vydáním projektu Mafia: Definitivní edice, remaku originální a nesmrtelné Mafie z roku 2002, se v minulosti párkrát hovořilo o tom, že by se obchod Xzone mohl pokusit navázat na úspěch s artbooky věnovanými hrám Kingdom Come: Deliverance a Creaks. Už se skoro zdálo, že na žádnou knihu věnovanou Mafii nedojde, ale nakonec se přece jen dočkáme, jelikož dnes došlo k odhalení knihy The Art of Mafia Trilogy.

Artbook, který vyjde v české i anglické verzi, vzniká ve spolupráci obchodu Xzone, distributora Cenega Czech a herního studia Hangar 13. To je zodpovědné za vývoj Mafie 3 a Mafie: Definitivní edice, dodnes v něm však pracují někteří vývojáři, kteří stáli u zrodu celé série. Dobrou zprávou přitom je, že navzdory názvu se The Art of Mafia Trilogy nebude věnovat pouze druhému a třetímu dílu a remaku, které koneckonců tvoří sérii, o níž dnes vydavatel 2K Games hovoří jako o trilogii Mafie.

Zároveň ale nedojde na scénář, kdy bude remake zcela vypuštěn, protože se třeba u nás stále těší největší a zasloužené oblibě originální Mafia. Zkrátka a dobře, artbook pokryje hned čtyři hry, přičemž má jít o oslavu 20 let působení celé série, která nahlíží do její spletité historie a fanoušky nadchne také některými nikdy neviděnými materiály.

„V The Art of Mafia Trilogy se podíváme pod pokličku, názvu knihy navzdory, rovnou čtyřem hrám. Své kapitoly se totiž dočká také nedávný remake prvního dílu,” uvádí Josef Netrh, editor chystaného titulu, v tiskové zprávě.

Pokud čekáte, že kniha věnuje prostor i Mafii 2 pro Javu, aplikaci Mafia 2: Hit List pro Facebook či hře Mafia 3: Rivals pro iOS a Android, tak vás sice chápeme, že nezapomínáte na tak stěžejní součásti série, ale s největší pravděpodobností si budete muset nechat zajít (Dobrou) chuť. Tahle kniha bude zjevně zaměřená jen na ty hry ze série Mafia, na kterých opravdu záleží. I když je nám jasné, že o důležitosti třetího dílu by dodnes mohli mnozí polemizovat. A ano, nepovedený remaster Mafie 2 přehlížíme a nezmiňujeme naprosto záměrně. Koneckonců nenabízí nic, co by nebylo k vidění už v původní verzi z roku 2010.

Je to každopádně právě Mafia 3, která se dosud jako jediná hra ze série dočkala samostatně prodejného artbooku, a to knihy The Art of Mafia III z dílny Insight Editions. Artbook Mafie 2 je pouze součástí fyzické i digitální sběratelské edice, zatímco v souvislosti s prvním dílem ani s Definitivní edicí dosud oficiálně žádný artbook nevyšel. Tedy až doteď.

„Na Mafii vyrostla celá jedna generace českých hráčů a máme proto ohromnou radost, že jsme se do téhle knihy mohli pustit. Sice to zní otřepaně, ale je to doslova splněný sen,” prohlásil Martin Schovanec, spolumajitel obchodu Xzone.

The Art of Mafia Trilogy vyjde někdy v průběhu letošního srpna/augusta a zásluhou Cenegy ji po vydání najdeme v každém dobrém knihkupectví.