Přestože se právě probíhající akce Star Wars Celebration Europe 2023 v Londýně z větší části vyhýbá oblasti videoher, máme tu nový a podle všeho poslední gameplay trailer, který láká na akční adventuru Star Wars Jedi: Survivor od EA a studia Respawn Entertainment. V něm je toho za doprovodu komentáře Cere Jundy, mentorky hlavního hrdiny Cala Kestise, vidět opravdu dost.

Příznivci éry Klonových válek se očividně mohou těšit nejen na souboje s droidekami, ale i na návštu prostředí, jež nápadně připomíná chodby lodí Obchodní federace. Trailer dává velký prostor také souboji s mohutným Rayvisem, příslušníkem nedávno přiblížené prastaré rasy Gen'dai, která je velmi silná, žije zatraceně dlouho a dorůstají jí části těla. Navíc potvrzuje, že zatím neznámý humanoid, který má soudě dle oděvu co dělat s obdobím vrcholné Republiky známým z knih a komiksů, ovládá Sílu.

Video nešetří ani velkolepými akčními momenty, mezi něž patří boj s mohutným rancorem, vyhození pilota AT-ST z kokpitu s využitím Síly nebo honička na speederech a vystřelení nebohého Scout Troopera vstříc právě prolétající stíhačce TIE. A jak se zdá, Cal není jediný, kdo se ve hře může ohánět světelným mečem s modrou čepelí.

V traileru lze také znovu vidět bohaté ukázky systému zvaného Characters in Gameplay, díky němuž vám může při boji pomoci žoldák Bode Acuna nebo Sestra noci Merrin. Herní ředitel Stig Asmussen pak v novém rozhovoru pro oficiální Star Wars web potvrdil, že parťáky je možné přivolat i uprostřed boje, aby vám zachránili krk a zahájili velmi silný útok. Počítejte ale s cooldownem této možnosti, takže ji nebude možné využívat neustále. Na druhou stranu lze tento systém využívat i během řešení puzzlů.

Aby toho nebylo málo, tu a tam je možné spatřit výraznější grafické zlepšení ve srovnání s prvním dílem, tedy se hrou Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019. Podle Asmussena přitom nejde jen o to, že ray tracing a další vizuální a technologické prvky vypadají dobře. Dokonce dokážou zrychlit a zpříjemnit vývoj. Když kupříkladu mohou tvůrci díky ray tracingu v reálném čase vidět právě provedené změny osvětlení, mohou vše mnohem lépe upravovat, ladit a vylepšovat. V minulosti prý museli někdy i několik hodin čekat na to, až se projeví předem vypočítané nastavení osvětlení.

Star Wars Jedi: Survivor vychází 28. dubna/apríla tohoto roku ve verzi pro PC, Xbox Series X|S a PlayStation 5.