Pokud jde o postapokalyptické „východní“ střílečky, v poslední době na sebe nejvíc pozornosti strhává očekávaný S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl. V jeho relativním stínu však studio 4A Games dokončovalo next-gen verze Metra Exodus, které vychází již dnes, 18. června/júna, ve verzi pro PS5 a Xbox Series X|S. PC hráči se dočkali své technicky rozšířené verze na začátku května/mája.

Přečtěte si také: Informace o vylepšení Metra Exodus pro PS5 a Xbox Series X/S

Vydání nativní next-gen verze zatím posledního Metra nám připomíná velmi působivý trailer, který nejen díky mistrnému využití herního soundtracku dokáže skutečně nalákat na velkolepou výpravu napříč postapokalyptickým Ruskem. Video však v první řadě nabízí lákavý průřez celou hrou i obsahem obou DLC, tedy The Two Colones a Sam's Story. Na trailer se můžete podívat výše.

Vylepšení Metra Exodus pro PS5 a Xbox Series X|S zahrnuje podporu ray tracingu, implementaci osvětlení zvaného Ray Traced Emissive Lighting, posuvník horizontálního zorného pole (FOV), podporu vyšší frekvence snímků za sekundu nebo rychlejší načítání. Ti, kteří hru již vlastní ve verzi pro PS4 a Xbox One, se mohou těšit na bezplatný upgrade, na nějž mají podobně jako v případě nedávného upgradu akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order nárok vlastníci digitální i krabicové verze. Metro Exodus pro PS5 a Xbox Series X|S zároveň vychází samostatně pro nové zájemce, a to opět digitálně i fyzicky.

Jen pozor, z PS4 do PS5 verze nelze přenést uložené pozice. Na Xboxech tato možnost je. Na druhou stranu, Metro Exodus na PS5 plně podporuje ovladač DualSense a využívá jeho vlastnosti v podobě haptické odezvy a adaptivních spouští.