Máte připraveni své válkokladivo? Třetí totální válka totiž brzy roztrhá starý svět a změní poměr sil chaosu! Dobrá, blbější úvodní hlášku pro preview na Total War Warhammer 3 jsem pravděpodobně vymyslet nemohl. Chtěl jsem ovšem lehce naznačit, že jsem v sérii tak trochu nováčkem. Tím jsem se ale rozhodně nenechal odradit! Přece jen vyzkoušet si novou strategii o měsíc dopředu před všemi? Kdo by to odmítl?!

Jak je z názvu patrné, hra brilantně kombinuje série Total War a Warhammer, tedy zajetý fantasy svět plný příběhu, jenž se buduje již od osmdesátých let, a válečnou strategii s tahovou správou říše a realtime souboji obrovských armád.

SÁM BYCH HRU POPSAL JAKO KOMBINACI TOHO NEJNÁROČNĚJŠÍHO Z CIVILIZACE, HEROESŮ A AGE OF EMPIRES. 

GELU

Vyděsili jste se? Já také. Stačilo totiž spustit kampaň a všude jsem viděl spoustu tlačítek, tabulek, důležitých zpráv, diplomatických výzev, úkolů a cítil jsem se ztraceně. Přesto ale přiznávám, že se to zvládnout dá. 

Základní náplň hry spočívá v tom, že spravujete svou malou provincii na obrovské mapě plné dalších říší. Každý tah se můžete věnovat spravování svých měst, stavěním nových budov, posíláním depeší, rekrutováním nových jednotek a hlavně tím, že vyrazíte se svým hrdinou vstříc rebelujícím malým lordům. Poté se přepnete do realtimové fáze, kde se na reálném bojišti střetnete se svými nepřáteli. Neovládáte ovšem jednotlivé vojáky, nýbrž celé pluky. Platí při tom pravidla reálného boje. Nemůžete tak někoho prostě jenom přejet. Když se dva pluky šermířů srazí, začnou se bít hlava nehlava a nemůžou jen tak jednoduše utéct. Kavalérie dokáže ihned zničit lučištníky, tvrdě ovšem narazí proti kopiníkům. Stojíte na kopci? Zaútočit na vás je risk. Máte artilerii? Super! Pokud ji ovšem použijete jako podporu bojujících šermířů, tak se připravte na to, že vlastních jednotek popravíte tolik jako nepřátel. Jakmile ovšem projdete několika boji, zaberete nová města a nakopnete ekonomiku, tak se z malé osady brzy stane císařství, které není radno podceňovat.

Veteráni série budou asi dobře vědět, že Total War Warhammer 3 není tak úplně nový díl. Jedná se o završení trilogie… vlastně jedné jediné hry. Pokud tak vlastníte předchozí… řekněme epizody, můžete se těšit na speciální ultimátní kampaň a na zpřístupnění starých hratelných národů.

V preview verzi, ke které jsme dostali přístup, jsme si mohli vyzkoušet dva nové národy. Prvním je Grand Cathay. Říše za Truchlivou horou je silně inspirována východními civilizacemi. Jejich silou je boj z blízka a střelba. Důležité bude i balancovat síly jin a jang. Vše, co totiž za tuto frakci děláte, včetně stavby konkrétních budov, vždy přispívá jedné z těchto sil. Nejsilnější ovšem budete, pokud zvládnete udržovat jejich harmonii. Také dostanete přístup Wu Xing kompasu, ten ovlivňuje magické větry kolem Kathajské domoviny a dovoluje posílit obranu, zvýšit produkci či udržovat zlou magii za hranicemi.

Být ovšem neustále dobrák není úplná zábava. Proč se furt snažit udržovat chaos na uzdě, když ho můžete ovládnout a stanout v jeho čele!

Další frakci na vyzkoušení představoval démonský princ Ungol. O jeho služby mají totiž zájem všichni bozi chaosu. Pokud tak za něj hrajete a například dobijete nové území, můžete si vybrat, kterému z nich dané místo zasvětíte. Tím se pak ovšem mění například i skladba jednotek, které můžete rekrutovat. Jedná se tak o nesmírně univerzální frakci, která má ještě ke všemu velký důraz právě na vašeho přesíleného démona. Kombinuje totiž dovednostní strom postavy se stromem technologickým. Také můžete měnit svou démonickou vizáž podle toho, k jakému bohu chaosu se přikloníte.

Ve finální hře se samozřejmě můžete těšit i na další národy a i na všechny předešlé. Po pečlivém výběru, se pak už můžete vrhnout přímo do kampaně. O co v ní tedy jde?

Umírající medvědí bůh Ursun je držen v říši chaosu a čeká na svůj finální úder. Každá kapka jeho krve představuje obrovskou moc a jeho nářek, či spíše řev, trhá hranice reality. Proto při hraní můžete narazit na rifty, přechody do jednotlivých říší chaosu, které budete muset všechny ovládnout před tím, než se postavíte Ursunovu strážci a budete moci rozhodnout o osudu celého světa.  

A víte co je na tom nejlepší? Nebudete u toho muset být sami!

Hra nabízí několik různých scénářů připravených pro různý počet hráčů. Už tedy nebudete muset procházet hlavním příběhem jen ve dvou lidech, ale můžete až v osmi. Pokud vám vyskákala vyrážka z představy, že sedm dalších hráčů musí dokončit své tahy před vámi, tak nemusí. Nový díl série totiž přichází se simultánními tahy. Ty vám ušetří obrovské množství času, které pak budete moci věnovat například obléháním cizích měst. To je totiž také jedna z věcí, která se změnila. Už je jen na vás, z jaké strany budete na město útočit a nové karty do rukou dostává i obránce. Ten totiž může na vaši taktiku reagovat stavbou obranných struktur. Na konkrétních místech se tak může zjevit například zjevit obranná věž. Taktika tak bude zase o fous důležitější.

Jenom poslední rada na závěr. Moc prosím, i když je hra přehnaně velká, instalujte ji na SSD. Stejně jako Killer v recenzi na minulý díl, i já teď potvrzuji, že při načítání byste během jedné kampaně s plotnovým diskem dovedli bez větších problémů přečíst i knihu.