Tento týden nám přinesl jedno velké výročí. Je to totiž 25 let od vydání prvního dílu Tomb Raider s legendární Larou Croft. Jako první se tehdy dočkala v roce 1996 herní konzole Sega Saturn, krátce poté se hra dostala na PlayStation MS-DOS. Tehdy za tvorbou stálo studio Core Design a titul vydal Eidos Interactive, později se vydavatel stal součástí videoherní skupiny Square Enix.  

Britská archeoložka Lara Croft se dočkala několika dalších herních sérii, kdy se zvládla i v roce 2006 zapsat do Guinessovy knihy rekordů coby nejúspěšnější hrdinka videoher.  

V roce 2013, kdy vyšel restart hry s názvem čistě Tomb Raider, tvůrci nabídli úplně nový pohled na Laru Croft. Ta najednou byla mladší, zranitelnější a vše pro ni bylo nové a děsivé. Přibyla větší možnost prozkoumávání terénu a kvalitnější příběh. Velké rozdíly byly i po grafické stránce, kdy se mohl titul pyšnit skvělými animacemi a inteligentními souboji. Posledním dílem z rebootu je titul z roku 2018 pojmenovaný Shadow of Tomb Raider

Aktuálně si můžete pořídit díky výročí všechny vydané tituly Tomb Raider se slevou až 89 %. A to i na různé platformy: SteamStadiaHumble BumbleGreen Man GamingGOG.comPlayStation Store, Square Enix E-Store a Xbox Game Store. A kdo využívá předplatné Amazon Prime, tak získá v období od 1. do 14. listopadu možnost PC verze hry Rise of the Tomb Raider zdarma. 

Že je Lara Croft stále se svou herní sérií žádanou dokazují i oznámené novinky k již zmiňovanému výročí. To proběhlo prostřednictvím videa. V něm se ukazují tvůrkyně, které se za celou dobu podílely na tvorbě herní série Tomb Raider a přivedly tak Laru Croft k životu. Jde jak o modelky, které ztvárňovaly Laru, tak i spisovatelky, herečky, ilustrátorky a všechny ty, které přispěly k Lařině odkazu. Nechybí Camilla Luddington, která propůjčila hlas a tvář k dílu Shadow of Tomb Raider, či Shelley Blond, která zazněla úplně v prvním díle v roce 1996. 

Posledním dílem z roku 2018 série nekončí. Již v září letošního roku studio Crystal Dynamics potvrdilo vývoj nového dílu Tomb Raider.  

Z oslavného videa ku příležitosti 25. narozenin jsme se mohli dozvědět od režisérky a scénáristky Mishe Green o chystaném novém filmu Tomb Raider 2. Laru Croft opět ztvární švédská herečka Alicia Vikander. Ta si zahrála už Laru v jedničce z roku 2018. Datum vydání Tomb Raider 2 není zatím známé. 

Dalším oznámením ve videu se pochlubila scénáristka a producentka Tasha Huo, jež pracuje na animované série Tomb Raider pro Netflix. Hlasu Lary Croft se ujme britská herečka Hayley Atwell. Že vám to jméno přijde povědomé? Hayley si totiž zahrála jako agentka Carter v několika marvelovských filmech a samostatným seriálu. Nově si zahraje i v nových dílech Mission Impossible po boku Toma Cruise. Premiéra animované série Tomb Raider na Netflixu by měla proběhnout v příštím roce

Společnost Square Enix na poctu ženám a dalším tvůrkyním věnovala 25 tisíc dolarů (asi 550 tisíc českých korun) prostřednictvím Mezinárodního záchrannému výboru. Ten působí celosvětově v rámci organizace pomoci a rozvoje. 

Zároveň nadělila i dárek v podobě zveřejnění archivního scénáře z roku 1995, tedy předlohy hry. Stáhnout dokument si můžete zde.

Další velké oznámení se dostalo fanouškům herní konzole Nintendo Switch! Už v příštím roce se dočkají rovnou dvou herních portů s Larou. Konkrétně půjde o tituly Lara Croft and the Guardian of Light (2010) a Lara Croft and the Temple of Osiris (2014). Na herních portech se podílí studio Feral Interactive. To má za sebou porty na Switch v podobě Alien: Isolation či GRID: Autosport. 

Na velké výročí je potřeba víc dárečků. Jedním z posledních může být kolekce samolepek pro systém iOS. Autorem je Jeff Victor, známý ilustrátor pro kanály Nickelodeon, CN (Cartoon Network), Netflix a další. Tu naleznete zdarma pod názvem „Tomb Raider 25 Sticker Pack“ na App Storu. Na ostatních platformách se zatím pracuje. A pokud byste rádi uvítali tapety a samolepky ve vysokém rozlišení pro vaše mobilní zařízení či PC/notebook, tak tyto krásné ilustrace stáhnete zde