Představitelé Bethesdy a Microsoftu přestali chodit kolem horké kaše a v neděli na společné prezentaci oznámili, že vesmírné dobrodružství Starfield od tvůrců The Elder Scrolls 5: Skyrim a Falloutu 4 je konzolovou exkluzivitou pro Xbox Series X/S. Hra kromě této platformy vyjde ještě na počítače.

Takové oznámení každý očekával, ale je dobře, že je v tom konečně jasno. Exkluzivita pro platformy Microsoftu se předpokládá i u dalších titulů, které Bethesda připravuje, včetně The Elder Scrolls 6.

Todd Howard, výkonný producent v Bethesda Game Studios, ve spojení s Microsoftem vidí výhody. Zaměření na dvě platformy má zajistit lepší produkt. Na druhou stranu zdůraznil, že vývojáři nechtěli vyloučit majitele jiných zařízení.

„Přece nikdy nechcete vynechat lidi, ne?“ odpověděl Howard na otázku deníku The Telegraph, když se ho redaktor zeptal na exkluzivitu. „Ale nakonec možnost soustředit se a říct, že chci vytvořit tuhle konkrétnu hru pro konkrétní hardware, na který můžete klást důraz, se projeví v lepším produktu. Když se na tyto platformy zaměříte, můžete udělat opravdu hodně pro to, aby byl projekt na těchto zařízeních co nejlepší.“

Přečtěte si také: VELKÝ souhrn z celé E3 2021 - Oznámení, videa, novinky

Howard je přesvědčen, že nabídka služeb Microsoftu, ať už v oblasti cloudového hraní, Game Passu nebo jeho dosah na PC, pomůže Starfieldu oslovit masivní hráčskou základnu.

„Pevně věříme ve všechny projekty Xboxu a Microsoftu, jejichž cílem je zpřístupnit hry více lidem. Mluvíme o integraci PC, která je pro nás velmi důležitá, stejně jako o cloudovém hraní a dalších věcech. Jde o dlouhodobý pohled na věc. Věříme, že tyto věci jsou opravdu dobré,“ dodal Howard s tím, že díky Game Passu a dalším službám se dosah her výrazně zvyšuje.

V říjnu minulého roku Todd Howard uvedl, že je pro něj těžké si představit The Elder Scrolls 6 jako exkluzivitu pro konzole. Na druhou stranu, Starfield technicky vzato není jen konzolovou exkluzivitou, protože bude k dispozici na PC a prostřednicím cloudu na jakékoli platformě, která umí streamovat hry ve spolupráci s xCloudem a Xbox Game Passem. Tady je dobré připomenout, že Microsoft chce mít xCloud v televizích jako aplikaci a chystá i speciální zařízení pro starší typy TV.

PETE HINES SE OMLOUVÁ HRÁČŮM PS5

Jiný představitel Bethesdy má trošku odlišný názor. Pete Hines zastává pozici viceprezidenta pro marketing v Bethesda Softworks a vrátil se k oznámení exkluzivity Xboxu pro Starfield. Překvapivě uvedl, že i on je hráčem PlayStationu 5.

„Pokud jste velkými fanoušky her, které vytváříme, a titul, který děláme, už není dostupný pro vaši platformu, naprosto chápu, že jste nespokojení nebo naštvaní. Chápu to, to všechno jsou skutečné pocity a frustrace. Nevím, jak rozptýlit obavy a znepokojení fanoušků PlayStationu 5. Jediné, co mohou říct, je, že i já jsem hráčem PS5. Hrál jsem na této konzoli hry a jsou hry, které na ní budu hrát i nadále. Ale jestli si chcete zahrát Starfield? PC a Xbox.“

Přečtěte si také: Šéfové Sony poblahopřáli Microsoftu ke konferenci. Kdy uvidíme hry PlayStationu?

„Omlouvám se. Jediné, co mohu opravdu říct je: Omlouvám se, protože jsem si jistý, že je to pro lidi frustrující, ale nemohu s tím nic moc dělat,“ prohlásil Hines pro GameSpot.

Microsoft koupil společnost ZeniMax Media s Bethesdou za 7,5 miliardy dolarů. Po bleskové akvizici, která se protáhla do letošního roku z důvodu schválení regulačními orgány, se začaly objevovat obavy o exkluzivitě Xboxu. Ty nejprve nechtěli zástupci společností potvrdit, ale na E3 2021 byl potvrzen Starfield pro Xbox Series X/S a PC a z celé prezentace vyplývá, že jakékoliv nové tituly Bethesdy budou exkluzivně pro platformy Microsoftu – například kooperativní Redfall s upíry od Arkane Studios.