Společnost Sony umožnila vybraným japonským novinářům, aby si v předstihu vyzkoušeli PlayStation 5 a ovladač DualSense. Na internetu se v průběhu celého víkendu objevovaly postupně nové informace i detailní fotografie konzole a gamepadu.

Nejprve uklidním hráče, kteří už mají dost startující stíhačky při zátěži PS4. PlayStation 5 má být tichou konzolí. Chladící systém nemá vydávat téměř žádné zvuky. Testován byl při hodinu a půl dlouhém hraní v místnosti, kde bylo 30 stupňů.

Než si prohlédnete detailní fotografie konzole i ovladače, tak jsme se dozvěděli o inteligentním lightbaru. Ten je sestaven z LED diod a funguje podobně jako u DualShocku 4 na PS4 - dokáže měnit barvy v kontextu s tím, co se děje ve hře, například vás červené světlo upozorní na nedostatek životů. Designéři Sony připravili hlavní modrou variantu, která se mění ve fialovou zelenou a červenou.

Zajímavé jsou ještě čtyři malé LED diody na dolní straně touchpadu. Ty budou dle všeho indikovat počet hráčů připojených ke konzoli. Na fotkách si také všimněte, že černá část designu PS5 je vyrobena z vysoce lesklého plastu.

Jak se vám líbí PlayStation 5 a DualSense? Při testu byla také zjištěna kapacita SSD disku. Jak už víme, Sony se rozhodla do konzole zabudovat rychlý SSD disk s kapacitou 825 GB. Nám hráčům zůstane k dispozici přesně 664 GB, což v dnešní době, kdy hry mají přes 100 GB, není zrovna hodně.

Přečtěte si také: PS5: Sdílení her, kompatibilní hry, rozsáhlejší party a problémy s uloženými pozicemi

Až se vám konzole dostane domů a jako první si budete chtít vyzkoušet akční plošinovku Astro's Playroom, jež je předinstalována v každé PS5, tak od stisknutí tlačítka Start až po spuštění hry uplyne pouhých 3,8 sekundy. Velmi rychlé je také vrácení do hry poté, co umřete v Godfallu - dle všeho návrat trvá pouhé dvě sekundy.

To nejsou vůbec špatné výsledky. Připomeňme, že dle oficiálních informací má SSD v PS5 rychlost 5,5 GB/s.

PS5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro).

PLAYSTATION 5

DUALSENSE

GODFALL

DEVIL MAY CRY 5: SPECIAL EDITION