Vývojář Jacob Shaw, který se svým kooperativním survival hororem The Store is Closed uspěl na Kickstarteru, má hlavu plnou starostí. Jdou po něm právníci švédského obchodního řetězce IKEA, kteří požadují změny.

Ve hře The Store is Closed budou hráči přežívat v zavřeném obchodě s nábytkem. Podle právníků se ale obchod STYR příliš podobá prodejnám s nábytkem švédské firmy IKEA. Shaw dostal 10 dní od doručení dopisu na to, aby hru změnil a odstranil všechny věci spojené s nábytkářským gigantem.

Právníci v dopise uvádějí věci, které jim vadí. Stěžují si na modrožlutý nápis se skandinávským názvem na modré budově, která připomíná krabici. Dále žlutá trička se svislými pruhy, která nosí zaměstnanci IKEA. Šedou podlahu, nábytek podobný nábytku značky IKEA a značení výrobků. To vše má nasvědčovat tomu, že se hra odehrává v prodejně IKEA.

Jacob Shaw zpochybnil, že by nábytek ve hře vypadal jako nábytek IKEA. Pro hru použil balíček assetů s nábytkem. Přesto se neplánuje bránit kvůli možným právním nákladům. Místo toho předělá vzhled hry, aby ho IKEA nemohla žalovat.

Kdyby IKEA v nadpisech nezmiňovali přímo novináři, tak by si pravděpodobně firma ničeho nevšimla. V dopise právníci tyto příklady uvádějí. Stejně tak četné komentáře čtenářů.

„Samozřejmě můžete snadno vytvořit videohru odehrávající se v obchodě s nábytkem, který nevypadá jako obchod IKEA, ani jej nenaznačuje. Můžete snadno provést změny ve hře, abyste se těmto problémům vyhnuli, zvláště když plánujete hru vydat až v roce 2024,“ stojí v dopise.

Zajímavá je na tom jedna věc. Modrý obchod ve stylu krabice se žlutým nápisem STYR je vidět pouze v menu současné alfa verze, přesvědčil se redaktor Kotaku. Tak snad bude stačit odstranit tohle, aby byli právníci spokojeni.

Závěrem uveďme, že crowdfunding na The Store is Closed končí za tři dny. Autor požadoval 10 000 liber. Podařilo se mu vybrat přes 56 tisíc liber. Titul je v současné době v alfa verzi s online kooperací. Early Access pro PC chce spustit ve třetím čtvrtletí roku 2024. Rok poté by rád vydal hru na konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

The Store is Closed hráče láká do nekonečného obchodu s nábytkem, kde jsou uvězněni a snaží se přežít proti zmutovaným zaměstnancům, kteří na ně budou v noci útočit.

„Musíte prozkoumat obchod, sami nebo s přáteli, abyste našli cestu ven. Naštěstí je plný nábytku, ze kterého lze vyrábět zbraně nebo stavět opevnění, abyste přežili noc,“ uvádí popisek.