Těžko uvěřit, že se svérázný indie počin The Stanley Parable, který vychází z modu pro Half-Life 2, objevil na Steamu už během října/októbra roku 2013. Hra každopádně zaznamenala značný úspěch a mnozí hráči na tenhle tak trochu jiný walking simulátor, v němž s různými následky můžete, ale ani nemusíte následovat hlas a pokyny vypravěče, stále rádi vzpomínají. A někteří z těch hráčů se dokonce stále odvažují vyhlížet několikrát odloženou novou verzi hry s podtitulem Ultra Deluxe.

Projekt The Stanley Parable: Ultra Deluxe byl oznámen během akce The Game Awards na konci roku 2018, přičemž sliboval zejména nový obsah, verze i pro konzole a přesun veškerého herního obsahu ze Source Enginu na Unity. Původně měla tato nová verze vyjít během roku 2019, po jejím oznámení však následovala řada odkladů, až jsme dospěli k plánu na vydání během letošního roku. Ani ten bohužel tvůrci z týmu Crows Crows Crows nestihnou, takže tu zkrátka máme další odklad, a to na začátek příštího roku.

Tyto neustálé odklady jsou důvodem, proč jsme výše naznačili, že je možná bláhové vůbec celý projekt vyhlížet, ale tentokrát nejde tak úplně o špatnou zprávu. Vývojáři totiž potvrdili, že hra je z hlediska obsahu kompletní, a tak nyní přichází na řadu fáze testování, certifikace na konzolích a další podružné procesy, které znamenají jedno - sice si budeme muset počkat o několik měsíců déle, ale nová podoba The Stanley Parable je už opravdu téměř hotová.

V souvislosti s novým a snad už proboha definitivním datem vydání jsme se dočkali traileru, který si samozřejmě dělá srandu z odkladů, a spuštění produktové stránky na Steamu. Ta láká na rozšířenou podobu oceňované indie klasiky z roku 2013, která zahrnuje veškerý obsah původní hry, stejně jako nový obsah, nové volby a nová tajemství.

K vylepšení došlo i v rámci vizuální a technologické stránky nebo v oblasti přístupnosti, a tak můžeme očekávat lokalizaci textů uvnitř herního prostředí nebo možnosti nastavení pro barvoslepé. Samozřejmostí je pak všudypřítomný hlas vypravěče, jehož majitelem je Kevan Brighting, a již zmíněné vydání na konzolích. Na přesnější informace o tom, jaké konzole to vlastně budou, ale stále čekáme. Hádáme, že na něco v souvislosti se značkou The Stanley Parable musíme čekat vždycky. Ani si nechceme představit, kolik let zase budeme muset čekat kvůli nějakému achievementu...