Jako na trní byli fanoušci The Last of Us a čekali, co od Naughty Dog včera na den The Last of Us vypadne. Spekulovalo se o dříve avizovaném samostatném multiplayeru pro druhý díl ve stylu frakcí z prvního The Last of Us, stejně tak o příběhovém rozšíření, které by se mohlo zalíbit hráčům nesoucí nelibně odvážný krok scénáristů. Ne, nebudu vám tady spoilerovat.

Oznámení bylo nakonec rozděleno na dvě etapy. Včera v šest večer došlo na první oznámení a další následovalo dnes nad ránem. Z toho důvodu jsme s článkem počkali na dnešní ráno. Co se tedy stalo?

V NAUGHTY DOG NIČEHO NELITUJÍ

Před pár dny byl Neil Druckmann, jeden z prezidentů v Naughty Dog, neústupný a prohlásil, že od začátku vývoje The Last of Us Part 2 věděli, že dělají něco, co bude pro část fanoušků kontroverzní.

„To není důvod, proč jsme to udělali, udělali jsme to navzdory tomu. Naším záměrem nebylo lidi naštvat nebo odradit, naším záměrem bylo vyprávět příběh, který je pro nás smysluplný, o kterém si myslíme, že má nějakou hloubku, a jenž stojí za to, abychom mu věnovali roky svého času,“ řekl Druckmann v rozhovoru pro Game Informer.

Nejhorším bodem ve vývoji byl únik, který vyzradil příběhovou zápletku. To The Last of Us Part 2 podle Druckmanna hodně poškodilo. Vývojáři v Naughty Dog si ale za rozhodnutím stáli a například Ashley Swidowski zodpovědná za postavy měla prohlásit: „Chci, abys věděl, že ať se stane cokoli, jsem na tuhle hru hrdá. Je to moje nejoblíbenější hra, na které jsem kdy pracovala.“ To bylo v době, kdy Druckmann pochyboval, zda The Last of Us Part 2 může být někdy úspěšnou hrou.

The Last of Us Part 2 vyšlo 19. 6. 2020 na PS4 s českými titulky. Později byla hra vylepšena pro PlayStation 5, kde si můžete vybrat mezi cílovou snímkovou frekvencí 30 fps a 60 fps.

PRACUJEME NA TOM

Manažerka komunikace Rochelle Snyder na Druckmanna při The Last of Us dni de facto navázala a vzkázala fanouškům, že na tom pracují.

„Vidíme připomínky komunity, mnozí z vás se dožadují multiplayeru a chtějí aktualizace. Prozatím řekneme, že se nám líbí, co tým vyvíjí, a chceme mu dát potřebný čas na vytvoření jejich ambiciózního projektu, více prozradíme, až budeme připraveni!

Dále vysvětluje, že „od vydání druhého dílu The Last of Us se snažíme rozšiřovat náš tým a v současné době probíhá nábor na pozice spojené s hrou pro více hráčů“..

Z dřívějška víme, že v Naughty Dog nevzniká jeden projekt, ale minimálně dva. Kromě samostatného multiplayeru ze světa The Last of Us Part 2 by měli pracovat na něčem dalším. Spekulovalo se o předělávce původního The Last of Us a o úplně nové hře.

Přečtěte si také: The Last of Us 3 má načrtnutý příběh, leč se na hře zatím nepracuje

Před těmito slovy se komunitní manažerka ohlédla za minulostí:

„Když se příběh Joela a Ellie odvíjel, tekly mi slzy; ano, příběh je nádherný a rve srdce, ale je v něm také něco hluboce dojemného a konečně vidím smysluplné zastoupení v tomto médiu. Vím, že v tom nejsem sama. Pokud mám být upřímná, myslím, že právě proto je tato série mezi vámi, naší komunitou, tak vroucně milována; v The Last of Us je rozebráno trochu z nás všech. Je to něco výjimečného a něco, co opatrujeme s velkou péčí; my všichni ve studiu jsme touto důvěrou a láskou pokořeni.

V červnu 2020 jsme svět The Last of Us rozšířili o novou příběhovou linii, což byl projekt, na kterém jsme pracovali několik let. The Last of Us Part 2 je nyní nejoceňovanější hrou všech dob – na tento úspěch jsme neustále hrdí a chápeme, že je z velké části zásluhou neuvěřitelné fanouškovské základny, kterou máme. Neustále žasneme nad vaší podporou a vězte, že náš tým čte dopisy fanoušků, žasne nad uměleckými díly, která vytváříte, a je dojat srdcem, které všichni vnášíte do znovuvytvoření kousku The Last of Us ve svém vlastním světě.“

NOVÝ MERCH

Včera došlo na limitovanou edici vinylů The Last of Us Part 2: Covers and Rarities ve spolupráci se společností Mondo. Edice obsahuje exkluzivní obaly od Daniho Pendergasta a speciální vzkaz od režiséra The Last of Us Part 2, Neila Druckmanna. Skladby nazpívali Ashley Johnson (Ellie) a Troy Baker (Joel). Kytarou je doprovází Chris Rondinella.

Předobjednávky se otevřely v noci ze včerejška na dnešek.

Druhou včerejší zprávou je soška Joela z The Last of Us Part 2 od Dark Horse. Jde o novou, limitovanou 14,25" (36 cm) sošku, jež má být zpracována do úžasných detailů a je dodávaná v plné výbavě, se zbraní a kytarou.

Předobjednávky budou posílány v květnu až v červenci roku 2022. Cena byla stanovena na 200 dolarů (v přepočtu 4340 Kč).

V neposlední řadě je tady nový merch v nabídce PlayStation Gear Store. Mimo jiné batoh z voskovaného plátna, bunda do deště Stormtech Waterfall s laserem gravírovanou nášivkou a nové popruhy a trsátka od Taylor.

NÁVRAT SOUTĚŽE S FOTOGRAFICKÝM MÓDEM

Vrací se soutěž s fotografickým módem. Do 29. 10. 2021 můžete posílat své záběry z Photo módu s hashtagem #TLOUPhotoMode a @Naughty_Dog na Twitter. Naughty Dog budou každý den retweetovat několik vybraných snímků a průběžně vést album těchto záběrů na svém blogu.

SLEVY

Pokud nemáte The Last of Us Remasterred pro PS4 nebo samostatné rozšíření Left Behind, tak do 28. 9. 00:59 si můžete na PlayStation Store obě položky koupit za poloviční cenu.

The Last of Us Remastered je za 249,50 Kč (9,99 eur) místo 499 Kč (19,99 eur) a samostatné DLC Left Behind (které je každopádně součástí remasteru) je k dispozici za 134,50 Kč (4,99 eur) místo 269 Kč (9,99 eur).