Vývojáři Battlefieldu, kteří už měli dost korporátu v EA DICE, před časem utekli a ve Švédsku založili Embark Studios a do světa hlásali, že chystají vlastní multiplayerovou střílečku z pohledu první osoby. Dnes se na ni můžeme podívat díky minutovému gameplay traileru z pre-alfa verze.

Ti, co hráli Battlefield, tak v The Finals budou jako doma. I když přestřelky jsou mnohem rychlejší, adrenalinovější, dynamičtější a celkově působí jako jedna velká show, například hráči se po smrti mění v mince. Dopomáhá tomu hák, jenž budou všichni jistě hojně využívat.

Osobně se mi líbí destrukce, dokonce můžete zničit celé budovy – vidíme, jak se budova hroutí na hráče. Když se vám zdá, že jste to už přehnali, tak můžete využít „gloop gun“ a umístit provizorní mosty mezi střechy a vytvořit bariéry, které vypadají jako by byly z marshmallow.

Jen se na vše podívejte:

Vývojáři se u The Finals inspirovali literaturou, filmy a hrami typu battle royale. Přestřelky se odehrávají ve světě, kde lidé sledují a účastní se bojových zábavných show, něco na styl Hunger Games. Bojovat budete o slávu, bohatství a přízeň štědrých sezónních sponzorů. Dynamiku zajišťují samotná pravidla, kdy bojují čtyři týmy po třech hráčích.

Podle kreativního ředitele Gustava Tillebya měli vizi vytvořit týmovou first-person střílečku, jež posune dynamiku prostředí, destrukci a svobodu hráčů až na samé hranice možností. Chtějí poskytnout hráčům nástroje pro smysluplnou interakci, změnu a využití světa v průběhu hry. Nutné bude nejen přesně střílet, nýbrž také využívat prostředí a přizpůsobovat se změnám v něm.

I když půjde o bezplatnou multiplayerovou střílečku, tak bude mít příběh. V něm chtějí autoři prozkoumat mnoho věcí, například co se děje mimo show, kdo jsou její organizátoři a podobně. Na to se ale teprve dostane. Arény označují za hyperrealistická virtuální hřiště, která jsou založena na ikonických místech ze skutečného světa. Ve videu můžeme vidět Monako.

Arény mají být pohlcující a plně zničitelné. O destrukci se stará nový systém na straně serveru Embarku, který zajistí, že každý hráč zažije stejný dopad na svět ve stejnou chvíli. Zničit můžete vše, od nábytku až po celé budovy. Jak je vidět ve videu, je možné vzít například krabici a hodit ji po nepříteli, stejně tak zapalovat další věci.

Do toho všeho promlouvá ona svoboda, kdy si můžete vytvořit soutěžícího podle svého, včetně vzhledu, vybavení a schopností. Například můžete být mrštným nindžou a potulovat se po střechách s katanou, nebo těžkým tankem s raketometem, jenž dokáže zničit celé budovy. Rozhodnutí je čistě na vás.

Pokud se vám The Finals zamlouvá, můžete se přihlásit do uzavřené alfa verze. V rámci té se bude zkoušet mnoho experimentálních mechanik, které vývojáři zvažují. Testování bude zahájeno už zítra, 29. 9. 2022, a přihlásit se do něj můžete na Steamu. První kolo testů bude probíhat pouze do 3. 10.

Mimochodem, v Embarku chystají ještě ARC Raiders.