Startupová společnost GPD odhalila herní notebook, který je opravdu maličký – úhlopříčně měří pouze 10 palců. Zajímavé jsou na něm ale velmi nestandardní ovládací prvky, kromě klávesnici zde má i něco navíc, co z něj dělá konzoli.

V horní části jsou umístěny dva joysticky. Vlevo od prvního joysticku se nachází plusko, které můžeme znát z běžných ovladačů. Napravo od druhého joysticku leží písmenka A, B, X a Y. Tato konzolová ovládání se dají navíc i schovat pomocí tenkých plíšků. Před hraním je poté můžete jednoduše odstranit a vložit do spodní části notebooku. Vzadu můžete dokonce nahmatat tlačítka L1, L2, R1 a R2. Přenosnému počítači samozřejmě nesmí chybět touchpad, ten je umístěný nad klávesnicí, což je poměrně nezvyklé.

Pozoruhodné ovládání není ale zdaleka jedinou zajímavostí notebooku GPD Win Max 2. Pohání ho procesor Intel Core i7-1280P nebo AMD Ryzen 7 6800U. Oba procesory se ve výkonu mohou lišit, avšak v jakékoliv konfiguraci se stejně bude jednat o nejvýkonnější 10palcový notebook určený hráčům.

Operační paměť je dostupná ve dvou variantách, buď 16 GB, nebo 32 GB. Stejně tak i interní úložiště, SSD disk se nabízí s 1TB nebo 2TB kapacitou. Některé uživatele může potěšit i displej, je sice malý, ale dotykový a jeho rozlišení je 1920x1200 pixelů.

Počítač je rozmanitý i co se konektivity týče. Nachází se zde porty HDMI, 3x USB-A a pár Thunderbolt 4 (v případě procesoru Intel) nebo USB 4 (v případě procesoru AMD.) Pro připojení sluchátek slouží 3,5mm jack. Webkameru není nutné kupovat, jelikož je v notebooku vestavěná.

Notebook byl prvně odhalen v březnu letošního roku, na trh se dostane až po crowdfundingové kampani, která by měla proběhnout ještě v tomto roce.