Čínská společnost Tencent získala 21,97 procenta akcií polského studia Bloober Team. Stala se tak největším akcionářem vývojářů, kteří jsou podepsání za horory jako The Medium, Blair Witch, Layers of the Fear nebo Observer.

Transakce se uskutečnila ve středu 6. 10. 2021 a její hodnotila činila 77,6 milionu polských zlotých.

„Transakce nesouvisela se současnou obchodní činností naší společnosti. Velmi si však ceníme rozsáhlých znalostí v oboru a celkového ekosystému, které náš nový investor má,“ uvedl Piotr Babieno, generální ředitel Bloober Teamu.

Babieno zopakoval, že jejich cílem je pracovat na dvou zajímavých titulech, které by měly studio posunout na úroveň AAA produkce. „Ze studia o několika lidech v roce 2008 jsme se rozrostli na tým 150 lidí a těšíme se na další,“ dodal.

Koncem září letošního roku oznámilo polské studio pokračování hororové série Layers of Fear. To má údajně vznikat na Unreal Enginu 5 a vydá ho Take-Two Interactive prostřednictvím své Private Division.

V Bloober Team mají v plánu ještě dva projekty, jeden je ve vývoji a jeden v předprodukci. Jedním z nich je titul ve spolupráci s Konami, očekává se návrat Silent Hill. Druhý projekt je založen na vlastní originální značce.

Do roku 2025 od Bloober Teamu vyjdou dva velké hororové tituly, které jsou popisovány jako akční dobrodružství s third-person kamerou a filmovým vyprávěním. To má zvýšit jejich prodejní potenciál až na 10 milionů kopií. O dalším projektu se dozvíme informace později v letošním roce.

Tencent je akcionářem několika předních společností, včetně Riot Games (100 %), Epic Games (40 %), Ubisoft (5 %) a Activision Blizzard (5 %). Na našem trhu má Tencent menšinový podíl v Bohemia Interactive. V poslední době investoval také do PlatinumGames, Yager Development a Paradox Interactive.