Čínský holding Tencent chce přes svou nizozemskou firmu Proxima Beta Europe B.V. koupit polskou 1C Entertainment, informuje tamní Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů, který vše prověřuje.

Pod 1C Entertainment, která vznikla v Rusku, ale sídlo má v Polsku, spadá Cenega, Muve, QLOC a 1C Online Games. Obchod by se dotkl i České republiky, respektive u nás působící distributorské společnosti Cenega Czech, která je dceřinou společností Cenega S.A. se sídlem ve Varšavě. Tencent by akvizicí získal jednoho z největších distributorů v Polsku a současně i jedno z nejznámějších studií zabývajících se portováním, testováním a lokalizací her (QLOC).

Cenega Czech má u nás na starost hry od Take-Two, 2K Games, Rockstar Games (Grand Theft Auto, Mafia, NBA 2K, Borderlands), Sega, Square Enix, Bandai Namco, Bethesda Softworks, Warner Bros. nebo Outright Games.

1C Entertainment je známá hrami jako IL-2 Sturmovik, Men of War, Space Rangers a King’s Bounty. V současné době firma připravuje King’s Bounty 2, které vyjde 24. 8. na PC a konzole s českými titulky.

Minulý měsíc magazín Bild napsal, že Tencent chce koupit Crytek za více než 350 milionů eur. Německá vláda této akvizici ale může zabránit, protože Crytek je nejen vývojář her a technologie CryEngine, ale také vojenských simulačních programů ozbrojených sil. Ty využívá německá armáda i Spojené státy americké a další členové NATO.

Poté jsme se dozvěděli o nabídce koupit Sumo Group. Tencent za britskou videoherní společnost nabízí 1,27 miliardy dolarů. Nyní Tencent vlastní 8 % Sumo Group.