Dnes je to přesně rok, co Microsoft šokoval videoherní svět, když oznámil akvizici Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů. Na výročí dosud neuzavřené fúze (čeká se na schválení od antimonopolních úřadů) si americká společnost připravila další „překvapení“. Tentokrát je ale z jiného soudku.

Redmondský gigant oznámil velké propouštění. Z Microsoftu do 31. 3. 2023 odejde přibližně 10 000 lidí, což představuje 4,5 % z celkového počtu více než 220 000 zaměstnanců. Propouštění začne dnes a není specifikováno, kterých divizí se dotkne. Není tak jasné, zda se propouštění dotkne i divize Xboxu, respektive plánů Microsoftu v oblasti her.

Satya Nadella, generální ředitel Microsoftu, současnou dobu označil za dobu významných změn a snižování počtu za obtížné, ale nezbytné.

Snižování počtu pracovních míst vyplývá z toho, že firma provádí úpravy ve svém podnikání v reakci na pandemii, hrozící obavy z recese a pokrok v technologii umělé inteligence. Nadella je přesvědčen, že Microsoft bude silnější a konkurenceschopnější.

„Je důležité poznamenat, že i když v některých oblastech rušíme pozice, budeme pokračovat v náboru zaměstnanců v klíčových strategických oblastech,“ dodává Nadella. Ten také počítá s náklady ve výši 1,2 miliardy dolarů, aby pokryl odstupné pro odcházející zaměstnance a změny v hardwarovém portfoliu a náklady na konsolidaci pronájmů.

Už v letech 2014 až 2015 zrušil Microsoft přibližně 25 000 míst. Podle deníku The New York Times přijal Microsoft od roku 2019 více než 75 000 zaměstnanců, aby uspokojil poptávku po rostoucím zájmu o online služby a cloud v důsledku nástupu pandemie.

Za poslední čtvrtletí dosáhla společnost Microsoft příjmů ve výši 50,1 miliardy dolarů, což je o 11 % více, a zisku 17,6 miliardy dolarů (pokles o 14 %). Microsoft se údajně chystá investovat 10 miliard dolarů do OpenAI a nadále usiluje o akvizici Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů.