V týdnu na PC (přes Epic Games Store), PlayStation 5 a PlayStation 4 vyšla Tchia. Po Stray, Kena: Bridge of Spirits a Sifu jde o další zajímavou nezávislou hru, které dělá velkou reklamu Sony. Tohle roztomilé a relaxační tropické dobrodružství je dokonce součástí katalogu dražších tarifů PS Plus: Extra a Premium.

Tchia je fyzikálně založené srdceryvné dobrodružství, v němž se seznámíte s rozmanitými postavami inspirovanými novokaledonskou kulturou. Cestu vám zpestří plně animované scény namluvené v tradičním jazyce a originální orchestrální hudba s místními zvuky vás má dokonale vtáhnout do okolního jedinečného a pohlcujícího světa.

Během putování si můžete kdykoliv zahrát na svého věrného společníka – plně funkční ukulele – a to sólo nebo i společně s ostatními postavami. Hodit se vám bude v klíčových momentech příběhu během rytmických sekcí nebo k přehrání odemykatelných melodií na libovolném místě v otevřeném světě, jimiž spustíte speciální události, jako je přilákání zvěře nebo spuštění deště.

V zahraničních recenzích sbírá Tchia pozitivní hodnocení. Na Metacritic má PS5 verze v průměru 78 %. Novinářům se zamlouvá celkový relaxační styl, kdy při hraní na ukulele nezáleží na tom, zda jste vynechali notu. Radost má spočívat v naslouchání a v pokusu – ne ve snaze o dokonalost. Mladá dívka Tchia má sice mocný dar, ale hra spíše ukazuje, co se stane, když takový dar využijete k dobru.

NECHTE SE UNÁŠET VLNAMI LEHKÉHO A DOJEMNÉHO PŘÍBĚHU

Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že hra je to menší a nemůžete od ní čekat velkolepé dobrodružství. Pokud ale hledáte něco netradičního, tak je Tchia právě pro vás. To potvrzuje i náš stream. I nám se Tchia líbí. Podívejte se na záznam.

„Tchia je jemný dotyk směrem k srdci něžnějších lidí. Pokud jste se dojímali nad stylizací Odvážné Vaiany od Disney, dotkne se vás i Tchia. Jedná se přesně o ten styl hry, který zabrnká pomocí svého ukulele na správnou strunu, pokud o osamělém víkendu chcete skutečně vypnout a toužíte prostě po tom, nechat se unášet vlnami lehkého a dojemného příběhu,“ svěřil se s názorem náš Gelu.

„Tchia asi nemá co nabídnout hráčům hledajícím nové a nepokořené výzvy, ale dokáže pohladit a ukáznit rozvířené srdce, které hledá oázu klidu. Veškeré herní mechaniky hry už pravděpodobně většina hráčů již někdy viděla, ale i tak dokáže být osvěžující je vidět znovu v této milé kompozici.“