Fanouškovské modifikace pro gangsterskou sérii Grand Theft Auto, které často existují minimálně deset let, jsou mazány z internetu. Take-Two Interactive, mateřská společnost Rockstar Games, si vynucuje jejich odstranění prostřednictvím DMCA.

Obětmi se stávají oblíbené mody pro GTA 3, GTA: Vice City a GTA: San Andreas. Seznam zahrnuje mimo jiné Vice City Overhaul (modifikaci pro GTA 5), totální konverzaci Vice City, která portuje GTA 3 na engine Vice City, GTA Underground se spojením několika map do jedné rozsáhlé hry (všechny tři díly vydané na PS2 s několika dalšími hrami Rockstaru - Bully, série Manhunt) nebo Vice Cry s implementací textur ve vysokém rozlišení a s vylepšenými modely do GTA: Vice City. Zmizely také modifikace přenášející do GTA: San Andreas dva díly vydané exkluzivně na konzolích Sony - Liberty City Stories a Vice City Stories.

Přečtěte si také: GTA Online se mění v NFS: Underground a Rychle a zběsile

Zákon DMCA umožňuje odstranit obsah porušující autorská práva. O kroku Take-Two informoval autor GTA: Underground. Proti tomuto kroku se mohou tvůrci modifikací odvolat, čehož pravděpodobně využijí.

Fanoušci jsou krokem vydavatelské společnosti rozhořčeni a neskrývají zklamání. Na fóru věnovaném sérii GTA si mezitím všimli, že Rockstar Games v tichosti změnil ustanovení v pravidlech pro používání her k úpravám. Až do roku 2019 bylo uvedeno, že společnost povoluje úpravy svých her, pokud se týkají obsahu pro jednoho hráče. V nejnovější verzi byla tato informace nahrazena poznámkou, která obsahuje oddíl zdůrazňující, že povolení se nevztahuje na používání důležitých značek Take-Two, vytváření nových her, příběhů, map a misí.

Přečtěte si také: Na Grand Theft Auto 6 budeme čekat ještě dlouho, potvrzuje známý novinář

Komunita si myslí, že krok Take-Two je dalším důkazem vývoje remasteru nebo remaku GTA 3, Vice City a San Andreas, případně o využití těchto her v GTA Online. Jiní poukazují na souvislosti se stále neoznámeným GTA 6. To vše jsou ale pouze spekulace. Pravdu vědí pouze v Take-Two a Rockstaru.

Připomeňme, že Take-Two se pod palbu kritiky dostala v roce 2017 poté, co se postarala o ukončení činnosti populárního softwaru pro modifikace s názvem OpenIV. Kritika byla natolik velká, že se povedlo změnit názor Take-Two a Rockstaru. Společnosti povolily návrat OpenIV.

Začátkem toho roku Take-Two bojovala s projektem re3, který pomocí reverzního inženýrství rozebral hry GTA 3 a GTA: Vice City a umožnil jejich portování na jiné platformy, včetně Nintenda Switch. Projekt byl nejprve stažen z internetu, ale po několika měsících se vrátil.