Společnost Take-Two, vydavatel sérií Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, Borderlands, NBA 2K, Mafia, BioShock nebo Civilization, oznámila, že kupuje firmu Zynga, která se specializuje na mobilní hry a tituly pro prohlížeče. Firma se proslavila zejména hrami FarmVille, Words with Friends a CSR Racing.

Take-Two zaplatí 9,86 dolarů za akcií, což znamená 12,7 miliardy dolarů. To je o 64 % více než byla cena akcií 7. 1. 2022. Z částky 9,86 dolarů za akcii půjde pouze 3,50 dolarů v hotovosti a zbývajících 6,36 dolarů v akciích Take-Two. Jen pro srovnání: Microsoft získal ZeniMax s Bethesdou za 7,5 miliardy dolarů a vše zaplatil v hotovosti. V případě společnosti Zynga bude přibližně 35 procent (tj. asi 4,5 miliary) vyplaceno v hotovosti.

Vypadá to, že Take-Two si uvědomuje sílu mobilního trhu a chce v něm hrát významnou roli stejně jako na počítačích a konzolích. Uvidíme, zda akvizice bude mít za následek více portů známých her na mobily a tablety. Každopádně, Zynga bude nadále fungovat jako samostatná značka v rámci Take-Two.

Take-Two na letošní rok pro mobily chystá definitivní edici GTA, tedy remastery Grand Theft Auto 3, Vice City a San Andreas.

„Jsme nadšeni, že můžeme oznámit transakci se společností Zynga, která významně diverzifikuje naše podnikání a upevňuje naši vedoucí pozici v mobilním odvětví, nejrychleji rostoucím segmentu interaktivní zábavy,“ řekl Strauss Zelnick, prezident a generální ředitel společnosti Take-Two.

„Tato strategická kombinace spojuje naše nejlepší konzolové a počítačové franšízy s rozmanitou mobilní vydavatelskou platformou, která je lídrem na trhu a má bohatou historii inovací a kreativity. Zynga má také velmi talentovaný a zkušený tým a my se těšíme, že je v nadcházejících měsících přivítáme v rodině Take-Two.“