Ambiciózní first-person akce Avatar: Frontiers of Pandora je zahalena tajemstvím. Navzdory tomu, že by ambiciózní hra měla vyjít do konce března nadcházejícího roku, tak o ní Ubisoft mlčí. Naposledy jsme o titulu slyšeli v létě minulého roku, kdy byla odložena. Přitom videoherní Avatar byl oznámen už v červnu 2021.

Dlouhé čekání naštěstí vynahrazuje insider ScriptLeaksR6, který před několika dny zveřejnil první obrázek přímo ze hry a hlásal, že brzy budou spuštěny předobjednávky. Nejspíš i díky tomu se k němu měly dostat první žhavé detaily. Tak pojďme na ně, ale raději je berte s určitým odstupem.

Avatar: Frontiers of Pandora od tvůrců The Division ze švédského studia Massive má nabídnout spoustu volnosti, a to nejen z pohledu otevřeného světa ukazujícího dosud neviděnou západní část Pandory, ale také z hlediska bojů. Hrát totiž máme za Na'vi. Původní obyvatel různorodého měsíce byl unesen RDA jako dítě a vycvičen tak, aby sloužil cílům zákeřné korporace. Pak se ale něco stane a Na'vi musí navázat na svůj dávný původ a připojit se k ostatním klanům, aby ochránili Pandoru. Není jasné, zda se příběh více zaměří na dětství protagonisty, natož, zda v tomto období budeme moci hrát. Nicméně, takový příběh je v souladu s filmovou sérii Avatar od Jamese Camerona.

V boji budeme využívat jak lidský výcvik a konvenční zbraně (útočné pušky a brokovnice), tak luk, vrhač oštěpů a další podobné zbraně. Svou postavu budeme během hraní rozvíjet, vybírat si dovednosti a vyrábět si vybavení. Vše s cílem využít neuvěřitelnou sílu a hbitost hrdiny a přizpůsobit si dovednosti a zbraně tak, aby vyhovovaly našemu hernímu stylu.

Jinými slovy bude na nás, jaké zbraně a vybavení v určitých situacích použijeme. Můžeme se chopit pušky, stejně tak luku. Dá se předpokládat, že domorodé zbraně budou pro svět a tvory Pandory lepší, ale možná právě přes chaos odhalíme nebezpečnou stránku tohoto úchvatného prostředí.

Pandora bude rozsáhlá, a tak se bude hodit Banshee – velký okřídlený dravec podobný drakovi. S ním navážeme kontakt a on nám na oplátku poskytne výhodu ve vzdušném boji a my ho prý využijeme i pro cestování na velké vzdálenosti. Ochočit si máme i další mimozemské tvory a využít prý půjde i vozidla lidí.

Vše zní zajímavě a lákavě. Takhle z dálky to vypadá, že Ubisoft na videoherního Avatara dost sází a může se více podobat Far Cry. Osobně jsem si při čtení těchto řádků vybavil Far Cry Primal, pravěkou odbočku, jež mnohé překvapila.

Nové informace o Avatar: Frontiers of Pandora očekáváme nejpozději 12. 6. 2023, kdy proběhne prezentace Ubisoft Forward. Hra je oznámena pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.