Společnosti Activision Blizzard a Zynga v sobotu zahájily iniciativu #PlayApartTogether, která má povzbudit lidi a ukázat jim možnosti, jak se mohou bavit s přáteli v době fyzické distance. Pozoruhodné je, že tuto iniciativu podporuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta před necelým rokem označila závislost na videohrách za poruchu duševního zdraví. Nyní však doufá, že novou iniciativou může herní průmysl oslovit miliony lidí a předat jim důležité zprávy, které mohou zabránit šíření nákazy Covid-19.

Jinak se ale názor WHO na videohry nezměnil. Závislost je nadále poruchou duševního zdraví, ale v době pandemie koronaviru využívá Světová zdravotnická organizace všechny dostupné kanály, které mohou šířit její pokyny. Je to ale zvláštní, na jedné straně jde o duševní poruchu, zatímco na druhé straně o možnost, jak udržet lidi doma a podpořit jejich psychiku.

Herní společnosti nabídnou hráčům nejen své hry, ale také je budou upozorňovat na správnou hygienu s nutností si správně mýt ruce. Možná dojde i na roušky, které jsou v mnoha státech na veřejnosti povinné, včetně České republiky a Slovenska.

Kampaň #PlayApartTogether podporují ještě společnosti jako Amazon App Store, Big Fish Games, Jam City, Twitch a YouTube Gaming.

„Hry jsou perfektní platformou, spojují lidi radostným a smysluplným způsobem. Jsme hrdí, že se můžeme podílet na takové užitečné a nezbytné iniciativě,“ uvedl Bobby Kotick, generální ředitel společnosti Activision Blizzard, která nedávno bezplatně vydala Call of Duty: Warzone pro PC, PlayStation 4 a Xbox One - do hry se zaregistrovalo více než 30 milionů hráčů.

Riot Games budou zase iniciativu #PlayApartTogether podporovat v eSport streamech League of Legends, zatímco Zynga zpřístupní více bezplatného obsahu ve hře Dawn of Titans (Android a iOS) a zdarma nabídne BMW Z04 ve hře CSR Racing 2, pokud hráči v příštích dvou týdnech dokončí 250 milionů závodů.

Unity Technologies s 3D enginem Unity podpoří ty, kteří se chtějí věnovat programování. Přináší jim tři měsíce Unity Learn Premium, vzdělávacího programu zahrnující kurzy, návody a virtuální lekce.