Původní Surgeon Simulator z roku 2013 byla extrémně zábavná fyzická hra, kde jste se svýma nemotornýma rukama snažili dotáhnou náročnou operaci do úspěšného konce. Díky poměrně složitému ovládání vám čas od času zůstal skalpel na místě srdce či se vám vyměnila játra s plícemi. V té době ještě neexistovaly hry jako Goat Simulator nebo Octodad, Surgeon Simulator se tak stal obrovským hitem, který bavil lidi po celém světě. Druhý díl však přichází v čase, kdy je potřeba pro úspěch přinést něco originálnějšího a trailer nám ukazuje, že se skutečně máme na co těšit

Největší novinkou bude kooperativní režim. Nyní se totiž na chudáka Boba vrhnou rovnou až 4 amatérští doktoři, ovládání gamepedem potažmo klávesnicí. A pokud máte zkušenosti třeba ze hry Overcooked, určitě mi dáte za pravdu, že více neznamená vždycky lépe. Nově se se svou postavičkou, kterou si mimochodem můžete vytvořit k naprostému obrazu svému, můžete volně pohybovat po operačním sále a přilehlých místnostech. Bob je také mnohem kreativnější ve způsobech zranění, čekají vás teda operace téměř všeho druhu. Vzduchem tak nebudou létat jen kosti a vnitřnosti, ale také hlavy, ruce a nohy při amatérské transplantaci. 

Volný pohyb po místnostech hru obohacuje mnohem více, než se na první pohled může zdát. Každé kolo totiž není stejné jako to jiné a prostředí tomu také odpovídá. Často tak budete mít přístup hned do několika místností, kde bude potřeba vyřešit řadu hádanek, abyste se dostali k tolik potřebné zdravé noze. Často tak budete muset po místnostech hledat klíče k zamčeným dveřím, zapínat pásové stroje, či plížit se skrz úzké prostory. Redaktor PC Gameru magazínu Andy Kelly hrál hru asi hodinu a některé hádanky přirovnával ke hrám jako Portal či Deus Ex. Zajímavá kombinace! Nejkrásnější však na tom je, že všechny úrovně jsou vytvořené jednoduchými nástroji, které vývojáři dají komunitě k dispozici. Titul tak může být po vydání naplněný kvalitním komunitním obsahem. 

Surgeon Simulator 2 toho nabídne opravdu mnoho nového. Určitě má ambice stát se jednou z nejlepších kooperačních her, díky podobné chaotické hratelnosti, jako má třeba výše zmíněný Overcooked, Keep Talking and Nobody Explode a podobné zábavné kooperační klenoty. Dočkáme se ho již v srpnu letošního roku pro PC na Epic Games Store. Věříme však, že po vzoru prvního dílu se brzy dostane i na konzole.