Konzolová válka se pomalu blíží a Microsoft i Sony se na ni důkladně připravují jak po stránce hardwaru, tak i softwaru. Microsoft letos rozhodně nechce zůstat pozadu, a proto už nám v roce 2018 na herním veletrhu E3 oznámil založení nového studia The Initiative plného zkušených vývojářů, kteří budou vytvářet vůbec první „AAAA“ hry exkluzivně pro platformy PC a Xbox. O tomto studiu se po nějaké době dozvídáme nové informace a zjišťujeme, že Microsoft bitvu proti Sony ještě ani zdaleka neprohrál.

V nedávném tweetu nám hlavní představitel Xboxu – Phil Spencer řekl, že se setkal s vedoucím zmiňovaného studia The Initiative, Darrellem Gallagherem, a vedoucím Xbox Games Studios, Mattem Bootyem, aby diskutovali o budoucnosti jejich „AAAA“ vývojářského týmu, na čemž není nic neobvyklého. Phil však dále prozradil, že pro The Initiative je výzva pracovat na nových i starých „věcech“ novým způsobem. To je samozřejmě dosti obecný pojem a existuje spousta možností, co tím Phil přesně myslel.

První možnost by mohla znamenat návrat starých značek Xboxu. Druhá, že je těžké pracovat na novém projektu, jenž má vazby na starou franšízu Xboxu. A poslední, že by studio mohlo směřovat úplně jiným směrem. Záleží tedy na vás, čemu dáte přednost. Nicméně, ať už si o prohlášení Phila myslíte cokoliv, velmi pravděpodobně budete i přesto po odhalení nadcházejících Xboxových titulů příjemně překvapeni.

Studio The Initiative nám Microsoft poprvé odhalil přibližně před dvěma lety. Od té doby se do studia stihla přidat další velká jména, jako například vedoucí producent úspěšné PlayStation 4 exkluzivity God of War Brian Westergaard, nebo spisovatel Red Dead Redemption – Christian Cantamessa. Sám Gallagher byl vedoucím studia Crystal Dynamics a řídil vývoj série Tomb Raider s Larou Croft.

Tituly od The Initiative by měly dorazit až na Xbox Series X, který vychází na konci tohoto roku. Na hry si ale - nejspíš - od tohoto studia ještě počkáme.

Napadá vás, jaké své značky by mohl chtít Microsoft probudit k životu?