Dobré ráno. Prodeje českého Factoria. PS5 může vylepšit ray tracing. Z Battlefieldu 2042 zmizel skin pro ruskou helikoptéru. Oficiální průvodce pro začátečníky Elden Ringu. Blíží se DLC pro Forzu Horizon 5.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Prodeje české hry Factorio nedávno přesáhly 3,1 milionu kusů, pochlubilo se studio Wube Software a dodalo, že titul funguje také na Steam Decku. Jediným problémem je ovládání. Vývojáři pracují na oficiální podpoře ovladačů. Prioritou je ale vývoj velkého rozšíření.

- Nový patent poukazuje na snahu Sony vylepšit ray tracing efekty na PlayStationu 5. Tým kolem Marka Cerneho chce pravděpodobně optimalizovat nástroje. Patent podal sám Cerny a je v něm zmíněno „System And Method For Accelerated Ray Tracing“ a „System And Method For Accelerated Ray Tracing With Asynchronous Operation And Ray Transformation“. To naznačuje optimalizaci ray tracing efektů.

- Nová aktualizace do Fall Guys přidala cross-play mezi verzemi pro PC, PlayStation 5 a PlayStation 4. V budoucnu, až budou vydány verze Fall Guys pro Xbox Series X/S, Xbox One a Nintendo Switch, tak by mělo hraní napříč platformami fungovat i tady. Aby vám cross-play fungoval, musíte svou platformu propojit s účtem na Epicu. Patch také přináší nový režim s názvem Sweet Thieves a opravuje chyby.

- Ubisoft svým zaměstnancům na Ukrajině poskytuje náhradní bydlení, dodatečné finanční prostředky na pomoc při cestování a předčasné výplaty. Jeden z vývojářů uvedl, že bezpečnost a blaho týmů Ubisoftu na Ukrajině (má tam dva, jeden v Kyjevě a druhý v Oděse) a jejich rodin je pro firmu primární.

- Brzy má vyjít DLC pro Forzu Horizon 5. Napovídají tomu soubory v aplikaci Xbox Insider Hub, která slouží pro testování různých novinek. V datech se našlo „Woodstock_DLC_Flight“, přičemž Woodstock je kódové označení pro Forzu Horizon 5. Oficiálně víme o dvou expanzích. Každá z nich představí jinou lokaci a také nová vozidla a herní prvky.

- PS4 verze Final Fantasy 14 bude ještě nějakou dobu podporována, minimálně do vydání patche 7.0. Z hlediska vývoje je sice snazší pracovat s menším množstvím hardwaru, na druhou stranu tvůrci chtějí zajistit, aby si hráči mohli hru užít. I kvůli přetrvávajícímu nedostatku konzolí PlayStation 5. Patch 6.1 je naplánován na duben.

- Studio DICE odstranilo týdenní výzvy z Battlefieldu 2042, které hráče odměňovaly speciálním skinem pro ruský vrtulník Mi-240 Super Hind, skin přimaloval na vrtulník usměvavý obličej. Jedná se o reakci vývojářů na ruskou agresi na Ukrajině. Hráči, kteří už tento kosmetický předmět získali, tak o něj nepřijdou. Časově omezené výzvy se mají tento týden vrátit. S největší pravděpodobností u nich bude jiná odměna.

- Japonské studio FromSoftware ve spolupráci s fanouškem s přezdívkou Vaatividya připravilo oficiálního průvodce pro začátečníky, kteří se chtějí vydat do světa Elden Ringu. Má téměř 20 minut a vysvětluje všechny základní koncepty a mechaniky hry.