Dobré ráno. Beyond Good & Evil 2 přebírá nelichotivé prvenství. GTA Online má prvního miliardáře. Microsoft se zajímá o akvizice v Japonsku. Embracer Group připomíná, co vše vlastní. Na Paris Games Week nebudou chybět velké společnosti.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Beyond Good & Evil 2 od Ubisoftu přebírá nelichotivé prvenství. V délce čekání mezi prvním oznámením a vydáním uplynulo neuvěřitelných 5236 dnů, zatímco na Duke Nukem Forever jsme čekali 5156 dnů. Dle insidera Toma Hendersona potřebuje Beyond Good & Evil 2 ještě nejméně dva roky. V obou případech se dá argumentovat, že z BGE 2 jsme v době oznámení viděli pouze koncepční trailer a DNF vypadal v roce 1997 úplně jinak než když v roce 2011 vyšel, ale je to zajímavá statistika.

- Microsoft má jednat s významnými japonskými vydavateli o možných budoucích akvizicích. Podle novináře Imrana Khana má Microsoft zcela zjevně zájem o některé velké japonské vydavatele i o menší studia. Khan nemůže mluvit o tom, jak daleko jsou tyto rozhovory. Už dříve se spekulovalo, že Microsoft sleduje japonský trh, kde chce být aktivnější.

- Z Embracer Group se stává hodně významná společnost, vlastní 816 značek, včetně her, televizních seriálů, filmů a deskových her. Firma v nové prezentaci připomíná, že vlastní značky jako Tomb Raider, The Lord of the Rings, Borderlands, Deus Ex, Duke Nukem, Dead Island, Saints Row, TimeSplitters, Darksiders nebo Kingdom Come od pražského studia Warhorse.

- Valheim právě včas obdržel aktualizaci s podporou hraní napříč platformami. V tomto případě se mohou spojit hráči, kteří hrají PC verzi ze Steamu a Microsoft Store, včetně Game Passu. V předplatném je survival dostupný od včerejšího dne.

- Paris Games Week se v letošním roce vrátí. Organizátoři potvrzují, že akce se v Paříži od 2. do 6. 11. tohoto roku zúčastní PlayStation, Xbox i Nintendo. U Sony by se mohlo objevit God of War Ragnarök, které 9. 11. vychází.

- Studio Wolfeye se rozhodlo oslavit půlroční výročí od vydání své hry Weird West tím, že všem hráčům na Steamu zpřístupňuje první z pěti částí.

- Cory Barlog, kreativní ředitel God of War, vzkazuje, že kritika je dobrá, ovšem obtěžování je blbost. Až příliš často se zdá, že vášniví fanoušci zapomínají, že kritizují (nebo obtěžují) skutečné lidi, kteří strávili roky tvorbou her. Barlog odkazuje na komentář na Twitteru, který byl smazán. Mějme všichni na paměti, že herní vývojáři jsou také lidé.

- O víkendu si v rámci Free Play Days můžete na Xboxu One a Xboxu Series X/S s předplatným Xbox Live Gold (nebo Xbox Game Pass Ultimate) zahrát WRC 10 FIA World Rally Championship.

- Heavy metalová rytmická first-person střílečka Metal: Hellsinger nově podporuje modifikace. V rámci updatu autoři zpřístupnili modifikační nástroje. Ty vám umožní například nahradit heavy metalový soundtrack jazzovým. Jak dokládá video:

- Prostudovat můžete všech 31 achievementů akčního RPG titulu The Last Oricru, který od českého studia GoldKnights vyjde už 13. 10.

- Jonathan Morin, jenž byl kreativním ředitelem Watch Dogs 1 a 2, bude jako kreativní ředitel v NetEase Games Montreal vytvářet novou značku. Připojil se k novému nadšenému a talentovanému týmu. Studio vzniklo v roce 2019 a dosud se staralo o vydání Naraka: Bladepoint od 24 Entertainment. V montrealském studiu najdeme také hlavního producenta Assassin’s Creed a Far Cry, Emila Lianga.

- V GTA Online se první hráč stal miliardářem. Potřeboval k tomu dva roky, 34 dní a čtyři hodiny hraní, jak ukazuje snímek obrazovky, který jamcar70 na Redditu sdílel. V průměru to vychází na nějakých 6 hodin hraní denně. I když jamcar70 později potvrdil, že strávil spoustu času maximalizací svých příjmů prostřednictvím činnosti v nočních klubech, aniž by aktivně hrál.