Dobré ráno. Epic Games má studio v Polsku. Microsoft se snaží porazit skalpery. Prodejní úspěch pro Resident Evil Village. Beta nového uživatelského rozhraní Half-Life 2. Apple může chystat vlastní konzoli.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Společnost Epic Games v sousedním Polsku otevřela nové studio. Zaměří se na tvorbu originálních samostatných her, které posunou hranici kvality grafiky a produkčního designu. Studio vede malý, ale talentovaný tým vývojářů z Plastic, kteří dříve vytvořili hry Bound, Datura a Linger in Shadows.

- Microsoft se snaží porazit skalpery, americkým zákazníkům svého obchodu posílá e-maily s nabídkou koupě konzole Xbox Series X. Vše stylem, kdo dřív přijde, ten si konzoli může koupit.

- Prodalo se 5,7 milionu kopií akčního hororu Resident Evil Village, což je pro Capcom obrovský úspěch. Jde o dosud nejprodávanější kapitolu série.

- Beta nové aktualizace pro Half-Life 2 má nové uživatelské rozhraní, pravděpodobně kvůli kompatibilitě se Steam Deckem. Jak víme, Valve usilovně testuje kompatibilitu her, aby na handheldu hladce běžely. Pokud chcete update nainstalovat, stačí aktivovat beta verzi na Steamu a přidat příkaz „-gamepadui“ (bez uvozovek) do možností spouštění. Aktualizace se očekávají také u Half-Life 2: Episode 1 & 2, Counter-Strike: Global Offensive, Team Fortress 2 a dalších her od Valve.

- Jez Corden ze serveru Windows Central tvrdí, že už nějakou dobu slýchá o tom, že Apple přebírá inženýry Xboxu, aby společnost mohla vytvořit vlastní konzoli. V Apple mají možnosti vývoje konzole zkoumat už dlouho. Dříve se spekulovalo o vlastních VR/AR brýlích.

- Na GOG.com probíhají velké slevy. Například Zaklínač 3: Edice roku (-80 %), Cyberpunk 2077 (-50 %), Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition (-60 %), Pathfinder: Wrath of the Righteous - Mythic Edition (-20 %), Metro Exodus - Gold Edition (-63 %), Biomutant (-50 %), Kingdom Come: Deliverance Royal Edition (-66 %) nebo Control Ultimate Edition (-70 %). Novoroční slevy končí 31. 1. 2022.

- V neděli 30. 1. uvidíme nový trailer na připravovaný seriál Halo od Paramount +. Mělo by jít o plnohodnotnou verzi a premiéru bude mít během fotbalového zápasu mistrovství AFC mezi Cincinnati Bengals a Kanas City Chiefs, konkrétně v poločase zápasu, tedy kolem 22:30.

Přečtěte si další zajímavé novinky:

- Arkádové akční závody Destruction AllStars by podle některých informací mohly být free-to-play. O PS5 exkluzivitu není mezi hráči moc velký zájem. Takhle by Sony mohla přilákat další hráče. Záměr vyplývá ze skrytých kódů během údržby, kdy bylo možné vidět například „BS_F2P_CHALLENGE“.

- Až do 8. 2. 2022 máte možnost si v PlayStation Store koupit tříměsíční členství EA Play za 99 Kč (3,99 eur), což je cena měsíčního členství. Získáte neomezený přístup k nejrůznějším hrám, mimo jiné k It Takes Two, FIFA 21, Star Wars: Squadrons, Star Wars: Jedi Fallen Order, Dragon age: Inquisition a samozřejmě k sérii Battlefield a Need for Speed.

- Chtěli byste si takhle zahrát Grand Theft Auto 5? Stačí vám k tomu vlastní streamovací cartridge a můžete si zahrát i hry Super Mario World, Crysis a Doom. Jen video se z PC do Game Boye streamuje při 20 snímcích za sekundu.