Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

*Dobré ráno. Článek byl v pondělí 19. 9. 2022 v 8:20 aktualizován o nejnovější informace, které vyplavaly na povrch během noci. Nacházejí se úplně dole.

- Čeká nás pracovní týden, který bude poznamenán masivním únikem z Grand Theft Auto 6. Hacker tvrdí, že má zdrojové kódy a assety GTA 5 a testovací verze GTA 6 (10 tisíc řádků kódu!). Prý je to stejný člověk, co před několika dny hacknul Uber. Na internet mezitím umístil 90 krátkých klipů a my jsme svědky největšího úniku ve videoherním světě. Ten mj. potvrzuje, že hlavními postavami je muž a žena.

- Jason Schreier z Bloombergu přes své zdroje v Rockstaru potvrdil, že masivní únik je skutečně z Grand Theft Auto 6. Konkrétně jde o ranou vývojovou verzi. Napsal, že jde o noční můru pro Rockstar Games. Později dodal, že je několik důvodů, proč to je noční můra pro Rockstar. Únik takového rozsahu na chvíli přeruší práci. Také to může vést vedení k omezení flexibility práce z domova.

- Mnozí se bojí odkladu z důvodu úniku zdrojového kódu. Hackeři totiž mohou jednoduše vytvářet cheaty a zadní vrátka. Když se tohle kdysi stalo u Half-Life 2, tak společnost Valve hru o rok odložila a předělala dost věcí. Bude tomu tak u GTA 6?

- Podle vyjádření byl hacker překvapen zájmem o klipy z testovací verze GTA 6. Asi v životě neslyšel o Grand Theft Auto, když tohle nečekal :-D Nicméně, přál si být kontaktován někým z Rockstaru nebo Take-Two s tím, že se chce dohodnout. Možná chce tvůrce vydírat, že jinak zveřejní zdrojový kód a další věci (tvrdí, že toho má mnohem víc).

- Zdá se, že si nějaký anonym za 5 bitconů koupil zdrojový kód GTA 5. V přepočtu se bavíme o částce kolem 100 tisíc amerických dolarů. V korunách je to přes 2,4 milionu.

Dle všeho se teď snaží prodat zdrojový kód a assety GTA 5 a nějaké dokumenty o GTA 6. Samotný zdrojový kód GTA 6 prý teď na prodej není.

- Únik údajně pochází od studia Rockstar Toronto. Někteří očekávají, že tohle všechno donutí Rockstar urychlit komunikaci, dříve vydat první trailer, konečně hru ukázat... Co myslíte vy?

- Hra byla testovaná na různých počítačových sestavách a konzolí. Vidíme minimálně grafické karty GeForce GTX 1080, 2080 Super a 3080, stejně tak PS4. Tato verze GTA 6 může být stará více než čtyři roky.

- Společnost Take-Two začala dnes (18. 9.) v odpoledních hodinách přes DMCA odstraňovat videa z YouTube a Twitteru.

- Paweł Sasko, šéf úkolů pro Cyberpunk 2077, se děsí představy, čím si teď procházejí lidé z Rockstaru. „Roky práce jsou rozcupovány, rozebrány, analyzovány, nepochopeny, vytrženy z kontextu a memovány. Ničivý cyklus, který herní průmysl zná až příliš dobře,“ píše Sasko a prosí, aby se lidé do úniku nezapojovali.

- Neil Druckmann z Naughty Dog se před vydáním The Last of Us Part 2 také musel poprat s velkým únikem ze své hry. Vývojářům z Rockstaru vzkazuje, že i když se teď cítí zdrceně, tak to přejde. „Jednoho dne budeme hrát vaši hru, oceňovat vaše řemeslo a úniky budou odsunuty do poznámky pod čarou na stránce Wikipedie. Tlačte na pilu. Pokračujte v tvorbě umění.“

- Skutečné místo vs. vývojová verze Grand Theft Auto 6. Jak vidno, v Rockstaru si dávají záležet na detailech. Nejen tento záběr potvrzuje inspiraci v Miami, takže Vice City.

- Jeden ze souborů úniku pravděpodobně v názvu jméno vývojáře Rockstaru z Indie. Zaměstnanec Rockstaru poté svůj účet na LinkedIn přejmenoval.

- Hlavní hrdinové se v testovací verzi jmenují Jason a Lucia.

- Tady to moc dobře známe...

- Podle všeho má hacker také vývojové plány pro Bully 2.

- Na žádost Take-Two / Rockstaru administrátoři GTAForums nejprve odstranili původní odkazy na uniklé soubory. Později smazali celé téma.

- Na Twitteru se objevují falešné účty, které se tváří, že jsou hackera. Také vznikají falešné skupiny chatu na Telegramu.

- Hacker byl nejspíš hacknut jiným hackerem. Dotyčný má mít i jeho jméno, tedy za předpokladu, že použil své skutečné jméno.

Všimli jste si dalších zajímavostí? Podělte se s nimi s ostatními a napište je do komentářů. My budeme vše dále sledovat a v případě potřeby tento článek aktualizovat. Nebo napíšeme jiný :-)