Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Přinášíme vám to nejzajímavější z herního světa v jednom článku - během léta v nepravidelném formátu.

- Navzdory souběžnému vydání v předplatném Xbox Game Pass se novince The Ascent v prodejích daří. Vydavatelství Curve se pochlubilo, že za úvodní víkend tahle kyberpunková RPG akce vydělala více než 5 milionů dolarů, vyšla na PC, Xbox One a Xbox Series X/S.

- Remake Dead Space je hned po Skate u fanoušků nejžádanějším návratem v portfoliu Electronic Arts, uvedl generální ředitel Andrew Wilson. Na hru si ale ještě počkáme. Mezitím EA naznačuje, že v příštím roce můžeme čekat tituly ze stávajících franšíz. To pravděpodobně znamená další remastery a rebooty.

- Ubisoft u betaverze Beyond Good and Evil 2 přestal uvádět PS4 a Xbox One. Spekuluje se, že hra vyjde pouze pro PlayStation 5, Xbox Series X/S a PC.

- Kvůli natáčení seriálu The Last of Us od HBO se ulice Calgary proměňuje v opuštěné město duchů.

- Izraelská společnost Plarium, známá mobilními hrami jako Raid: Shadow Legends a Vikings: War of Clans, koupila finské studio Futureplay. Částka nebyla zveřejněna. Plarium chce akvizicí rozšířit své podnikání na trhu casual her.

- Frank Sagnier, bývalý generální ředitel Codemasters, si našel novou práci. Stal se nevýkonným předsedou představenstva firmy NDreams, jež se soustředí na hry pro virtuální realitu. Sagnier vedl Codemasters více než sedm let a po akvizici EA odešel na začátku letošního roku společně s finančním ředitelem.

- Day One patch do Aliens: Fireteam Elite přidá mód Horde. Vývojáři píšou, že máte nejprve dokončit kampaň a poté se vám otevřenou dveře do nového režimu.

- Akce Deathloop znovu odložena nebude. Studio Arkane Lyon se pochlubilo dokončením vývoje. Hra je gold a vyjde 14. 9. letošního roku na PlayStation 5 a PC. Za rok může dorazit na Xbox Series X/S. Na starou generaci konzolí nebude z důvodu úrovně ambicí, kterou chtějí tvůrci udržet.

- Poslední sezóna Apex Legends je úspěšná. Hra má v průměru více než 13 milionů hráčů týdně.

- Společnost Focus Home Interactive podepsala dohodu o převzetí 77,5 procenta základního kapitálu firmy Dotemu, vydavatele a vývojáře her Streets of Rage 4 a Windjammers 2. Pro Focus má jít o klíčový krok v urychlení růstu skupiny. Před časem došlo k akvizici studií Deck13 a Streum On Studio. Focus hledá další společnosti s vysokým potenciálem.

- Do pondělí 9. 8. si můžete na všech platformách zahrát plnou verzi Far Cry 5. PC verze je na Ubisoft Connect a Epic Games Store.

- Na eBay se krátce objevily dva kusy vývojářské verze PlayStationu 5. Nabídky byly dostupné ale jen několik hodin, poté je správci smazali – není známo, zda sami nebo na příkaz Sony. Dev kit DFI-D1000AA s dvěma černými ovladači DualSense dosáhl ceny 2850 eur, než byl smazán. Druhý model byl DFI-T1000AA, tedy takzvaný test kit. Bohužel se neví, jak se k nim dotyčný dostal. Dev kity mají k dispozici vývojáři pod přísným NDA. Podívejte se na původní návrhy designu.