Dobré ráno. Šílené spekulace o Stalker 2. Fanoušci sestavují mapu GTA 6. Steelrising dostane New Game Plus. Vadí vám zvuk při zapnutí Xboxu? 50 nejlepších hráčů v NHL 23. Šéf Microsoftu přesvědčen o akvizici Activisionu Blizzard. Další hry zdarma.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Ukrajinské studio GSC Game World, které kvůli válce přesunulo část týmu do Prahy, už to nevydrželo a muselo reagovat na spekulaci, že očekávaný STALKER 2 vyjde nejdříve v roce 2024, možná dokonce až v roce 2025. Se zprávou přišel Vitaly Kazunov z iXBT Games, jenž se odvolával na vlastní zdroje. Jeho informace však vývojáři označili za absurdní a vyvrací, že by byl Stalker 2 znovu odložen. Nadále platí vydání v roce 2023.

- Pokud by vás zajímalo, co Kazunov psal, tak tvrdil, že problémy u Stalkera 2 začaly půl roku před ruskou invazí na Ukrajinu, pak byly práce na nějakou dobu zastaveny a nyní mají někteří vývojáři vyvíjet hru v Praze. Dle něj na post-apokalyptické akci pracují noví zaměstnanci, kteří jsou nuceni přepracovat nebo zcela odstranit některé prvky hry.

- Proč Electronic Arts ještě nepředstavila nové Need for Speed, na němž pracují v Criterion Games? Renomovaný leaker Tom Henderson se o chystaný návrat arkádových závodů bojí. Bohužel už neprozradil proč. Místo toho láká, že tenhle týden bude mít spoustu podrobností o WRC. Mělo by jít o oficiální rallye závody, které připravují v Codemasters.

- Steelrising se 29. 9. dočká nové aktualizace, přidá New Game Plus režim, jenž zahrnuje vyšší úroveň obtížnosti a nové exkluzivní zbraně, abyste se s větší výzvou měli šanci vypořádat.

- S předplatným PlayStation Plus Premium si nyní na PS5 můžete na dvě hodiny zahrát Steelrising. Odpočet běží pouze v době, kdy jste ve hře.

- Vadí vám zvuk, který slyšíte při zapnutí konzolí Xbox Series X/S a Xbox One? Podle některých jde o nepříjemný zvuk. Microsoft tyhle názory slyší a testuje novou možnost, která umožní tenhle zvuk ztlumit. Dostupná je pro uživatele programu Xbox Insider v kruhu Alpha.

- EA Sports odhalili 50 nejlepších hráčů v NHL 23. S hodnocením 95 soupisce vévodí Connor McDavid. O bod méně mají Auston Matthews, Nathan MacKinnon, Cale Makar a Andrej Vasilevskij. Až na 19. místě najdeme Davida Pastrňáka s hodnocením 91. Více zde.

- Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella je velmi, velmi přesvědčen, že akvizice Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů získá souhlas regulačních orgánů. Ty mají obavy z antimonopolních problémů a nejvíce se mluví o tom, že by Call of Duty nevycházelo na konzole PlayStation. To ale vedoucí Xboxu odmítli.

- Na Spotify najdete oficiální soundtrack pro FIFA 23. Obsahuje více než 100 skladeb od celé řady umělců – Bad Bunny, Jack Harlow a Yeah Yeah Yeahs, stejně jako vycházejí hvězdy, jako Baby Tate, Ibeyi a Pheelz. Soundtrack má demonstrovat šíři světové lásky k fotbalu a zachycuje zvuky ze všech koutů světa.

- S předplatným Xbox Live Gold (nebo Xbox Game Pass Ultimate) si o víkendu na konzolích Xbox One a Xbox Series X/S můžete zahrát Dead Island Definitive Edition a Hunting Simulator 2.

- Digitální knihovničku na Epic Games Store si můžete obohatit o ARK: Survival Evolved a Gloomhaven. Příště to bude Runbow a The Drone Racing League Simulator.

- Hrajete ještě Spelunky 2? Hra obdržela aktualizaci, jež přidává podporu cross-play do multiplayerových režimů Adventure a Arena. Oba módy je možné hrát s přáteli nebo náhodnými hráči na PC (Steam), PlayStationu, Xboxu a Switche.

- Kvůli vypršení licencí na automobily a tratě se včera přestaly prodávat závody Project Cars 2 od Slightly Mad Studios. První díl bude následovat 3. 10.

- Jihokorejské studio Pearl Abyss oslavuje překonání hranice 50 milionů registrovaných hráčů do masivně multiplayerového RPG titulu Black Desert. Hra je dostupná na PC, konzolích PlayStation a Xbox, stejně tak na Androidu a iOS.

- Veterán série Diablo, David Brevik, se stal konzultantským producentem týmu, který připravuje bezplatnou hack-and-slash akci Torchlight: Infinite pro PC, Android a iOS. Titul připomíná Diablo Immortal, takže zkušenosti veterána Diabla se budou hodit.

- Dark Souls 3 na PC má opět problémy, servery jsou znovu mimo provoz. Vývojáři ujišťují, že o problému vědí a pracují na jeho řešení.

- Vývoj ambiciózního vesmírného simulátoru Star Citizen sice nejde podle původních plánů a je dlouhý, ovšem fanoušků má stále dost. Dokazuje to i pokračování crowdfundingu. Hra už vybrala přes 500 milionů amerických dolarů. Když kampaň na konci roku 2012 začala, dali si autoři za cíl získat 2,5 milionu dolarů.

- Početná komunita kolem Grand Theft Auto se snaží sestavit mapu nového dílu na základě materiálů, které o víkendu unikly. Aby nedošlo k porušení autorských práv, využívají fanoušci Google Earth, malování a znalosti Miami a Floridy.