Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Přinášíme vám to nejzajímavější z herního světa v jednom článku - během léta v nepravidelném formátu.

- Hra Chernobylite si na sebe vydělala ještě v předběžném přístupu na Steamu. V polském studiu The Farm 51 jsou nadšeni. Do 30. 6. se prodalo více než 200 tisíc kopií hry a výdělek byl 7,87 milionu zlotých. Chernobylite nyní generuje zisky a to 7. 9. vyjde ještě na PS4 a Xbox One a později na PS5 a Xbox Series X/S.

- Podíl uživatelů Linuxu na Steamu byl v minulosti poměrně nízký. V posledních několika letech se pohyboval pod jedním procentem. V dubnu letošního roku začal počet pomalu růst a v červenci dosáhl hranice 1 %. Vzhledem k údajům od Valve, že na Steamu je 120 milionů aktivních uživatelů měsíčně, lze předpokládat, že 1,2 milionu tvoří linuxoví hráči.

- Kdy vyjde The Elder Scrolls 6, ptají se nedočkaví hráči. Phil Spencer v Unlocked Podcastu od IGN nově potvrdil, že Avowed (nové fantasy first-person RPG od Obsidianu) vyjde rozhodně před The Elder Scrolls 6. Dříve dorazí k hráčům také nové Fable od Playground Games.

- Ikoničtí přeživší z Left 4 Dead 2 se vydávají na další nebezpečné dobrodružství. Coach, Ellis, Nick a Rochelle přicházejí do Zombie Army 4 v rámci bezplatného balíčku Left 4 Dead Character Pack 2. Ten navazuje na postavy z prvního Left 4 Dead.

- Po stealth akci Aragami 2 hlásí dokončení vývoje i F.I.S.T.: Forged in Shadow Torch. Dieselpunková metroidvania vyjde 7. 9. tohoto roku na PlayStation 5 a PlayStation 4. PC verze je v plánu přes Steam, ovšem datum zatím nemá stanovené.

- Tituly Ratchet & Clank: Rift Apart a MLB: The Show 21 překonaly očekávání Sony, tvrdí Hiroki Totoki, finanční ředitel japonské společnosti. Hry prodaly více kusů, než Sony očekávala.

- Navzdory problémům v Blizzardu společnost hlásí, že vývojáři Overwatch 2 dosáhli důležitého milníku ve vývoji. Brzy se mají s fanoušky podělit o nové informace.

- Když už je řeč o Blizzardu, tak prezident J. Allen Brack není jediný, kdo si sbalil kufry. Z firmy odešel také Jesse Meschuk, šéf HR oddělení (lidské zdroje). Blizzard k tomu více neřekl.

- Oro ze Street Fighter 3 a Akira Kazama z Rival Schools se budou hlásit ve Street Fighter 5: Champion Edition. Do PC a PS4 verzí hry dorazí 16. 8. v nové aktualizaci. Někdy v listopadu bude následovat Luka, zcela nový hrdina.

- Gamescom Opening Night Live bude dvouhodinová show, během níž uvidíme řadu her, které vyjdou ještě v letošním roce. Moderátor a producent Geoff Keighley tvrdí, že připravuje přehlídku nejdůležitějších her, co se na trh dostanou během vánočního období. Gamescom se koná od 25. do 29. 8. a Night Live bude 25. 8. od 20:00 našeho času.

- Activision Blizzard za tři měsíce na mikrotransakcích vygeneroval 1,32 miliardy dolarů. Na jedné straně má vedení co oslavovat, na straně druhé se potýká s vážnými problémy. Ty se s každým týdnem zhoršují. Akcionáři kvůli propadu akcií podali hromadnou žalobu, zastupuje je advokátní kancelář The Rosen Law Firm z Los Angeles, jež je považována za nejlepší americkou advokátní kancelář. Ve stížnosti se uvádí, že vedení Activisionu Blizzard utajilo postup státu Kalifornie při vyšetřování pracovních podmínek a sexuálního obtěžování žen ze strany zaměstnanců. Vedení mělo o problémech vědět a buď je ignorovalo, případně zanedbalo.

- Na CD Projekt byla podána další hromadná žaloba kvůli Cyberpunku 2077. Polskou společnost, kterou si hráči zamilovali díky třetímu Zaklínači, přes právníky žalují vlastní investoři. Ti tvrdí, že je vedení uvedlo v omyl ohledně výkonu hry na konzolích Xbox One a PS4. Podle CD Projektu je obsah žaloby stejný jako v případě první hromadné žaloby.

- Roztomilé a anatomicky děsivé fazole ve hře Fall Guys: Ultimate Knockout už jsou tu s námi rok. Na oslavu prvního výročí se na omezenou dobu vrací řada starších herních režimů a přichází nové kosmetické maličkosti.