V rámci letošního Gamescomu dostala šanci ukázat se řada her. Toho využila i vydavatelská společnost FULQRUM, kterou nejspíš znáte pod předchozím jménem 1C Entertainment. Ta nám dala do rukou hned pětici různých her, které máme možnost si předčasně vyzkoušet a ukázat vám je.

V tomto jednom preview se tak podíváme na dvě retro střílečky, vesmírnou strategii, top-down akci i poněkud unikátní 2D RPG. Svého favorita si tu nejspíš najde každý, tak pojďme na to.

DILUVIAN ULTRA

Začněme zkraje jednou ze dvou zmíněných retro stříleček. Diluvian Ultra je prvotinou od studia Crest Helm, které se této akci věnovalo už alespoň od roku 2016. A jak to tak u podobných her bývá, klíčová je tu rychlost a neutuchající akce. Zrovna to Diluvian Ultra vážně nechybí a pobíhat budete po poměrně rozsáhlých úrovních nejen se střelnými zbraněmi – ať už jde o brokovnici, samopal nebo samonabíjecí pistole – ale také s mečem, který je mnohem užitečnější, než se může na první pohled zdát.

V klasické retro obdobě nechybí skryté místnosti i ne úplně nízká obtížnost. Ve hře nicméně figuruje chytrý systém checkpointů i lehké RPG prvky v podobě možnosti vylepšovat si vaši postavu sbíráním tzv. Focus bodů; vylepšit si tak můžete třeba poškození i dosah meče nebo jak kvalitní je vaše zbroj. Z repertoáru pohybu zase nechybí dash a možnost skočit z výšky na zem a vyvolat poškozující vlnu.

Zaujmout by také mohla zajímavá atmosféra, která se dá pořádně specifikovat jen docela těžko, ale rozhodně působí unikátně. Pokud jsme vás nalákali, vydání hry je naplánováno ještě někdy na letošní rok.

HYPERVIOLENT

Druhou retro střílečkou na našem seznamu je HYPERVIOLENT od Terminist Arcade. Svému jménu ale dostává jenom z půlky. Violent, respektive násilná, je určitě. Hyper zase ne tak moc. Oproti Diluvian Ultra se jedná o pomalejší akci, která se spíš než na zběsilý pohyb zaměřuje na hutnou temnou atmosféru v obdobně temných prostředích, která v nás už od začátku evokovala třeba třetí díl Dooma. Hlavně z toho důvodu, že jsme museli skoro celou dobu v jedné ruce držet baterku, abychom vůbec něco viděli. 

I tak se stále jedná o střílečku a té akce rozhodně bude více než dost. Sci-fi prostředí s poměrně klasickými zbraněmi i herními mechanikami, jako jsou barevné karty, potažmo klíče, určitě potěší nejednoho pamětníka a poměrně přímočarý, přesto docela rozvětvený level design působí dobře. Stejně jako příběhové pozadí, v rámci něho se snažíte zjistit, co se stalo na vzdálené těžební kolonii.

HYPERVIOLENT vychází již za pár dní, 8. září, v rámci předběžného přístupu na Steamu. Zbavit se snad jenom osobně nemůžu dojmu, že by hra byla lepší, kdyby nebyla uzamknutá na 30 snímků za sekundu.

LOVECRAFT’S UNTOLD STORIES 2

Od stříleček se přesouváme… k další střílečce. First-person pohled ale tentokrát vyměňujeme za top-down kameru v Lovecraftem inspirované RPG akci Lovecraft’s Untold Stories 2.

Od svého prvního dílu se hra změnila hlavně v případě vizuálu, který přešel z pixelartu na vektorovou, avšak stále ručně malovanou grafiku. Tenhle přechod nejspíš nebudou za nejlepší považovat úplně všichni, naštěstí si i druhý díl nechává atmosféru a prvky přímo inspirované pracemi H. P. Lovecrafta.

V první řadě jde ale stále o top-down střílečku a průzkum prostředí, sbírání předmětů, využívání schopnosti a snaha přežít tu budou samozřejmě základní. Stejně tak jako orientace se v příběhu, který vás nechá na pochybách, jestli všechno, co vidíte, je skutečné. Navíc jde o titul s rogue-like elementy, takže tu samozřejmě funguje postupné zlepšování postavy i možnost hrát za několik postav a tím se dostávat dál.

Lovecraft’s Untold Stories 2 vychází v plné verzi už 13. 9.

THE PEGASUS EXPEDITION

Hra, která je na našem dnešním seznamu v porovnání s ostatními asi nejvíce odlišná, tak je 4X strategie The Pegasus Expedition. Jedná se totiž o vesmírnou grand-strategii, která po vzoru dalších podobných vyžaduje nemálo času, a hlavně pořádné plánování. A to jak v rámci budovatelské části, tak té válečné, a dokonce i diplomatické.

V roli velitele totiž bude vaším cílem prozkoumat galaxii Pegasus. Jak to tak bývá, začínáte na jednom – v případě této hry – systému a postupně se musíte rozšiřovat. To s sebou nese nové možnosti, ale také následky. Ostatní frakce k vám nemusí být úplně nejmilejší. Kromě budování vašich systémů o základny, které vám budou generovat suroviny, se tak musíte potýkat s neustálými boji o dominanci nad dalšími systémy, případně diplomacií, abyste si jiné frakce udržely na své straně.

V případě bojů je docela zajímavá myšlenka, že si na začátku každého z nich vyberete strategii, podle níž se budou vaše jednotky řídit. A podle toho, kde se nachází nepřítel, musíte zvolit správnou strategii pro zvýšení vaší šance. Nechybí tu ani kampaň s příběhem, který sleduje vás a vaše pomocníky, jak se snaží v nových částech vesmíru najít domov.

VED

To za nás nejlepší jsme si ale nechali na závěr. Tahové 2D RPG VED vyniká jak hratelností, tak stylizací. V roli poměrně mladého válečníka prozkoumáváme záhadný a magický svět plný létajících ostrovů i monster. Průzkum probíhá jednoduchým vybíráním destinací, zpravidla jde o volbu doleva, nebo doprava a vždy objevíte něco jiného. Může jít o přátelskou NPC postavu, se kterou si popovídáte, nebo může jít o příšeru, kterou musíte zabít.

Tady přichází na řadu tahový soubojový systém. Herní pole je rozděleno na čtyři části a podle nepřátelského útoku musíte odvodit, které strany jsou bezpečné a kam se přesunout. S většinou útoků se totiž s vaší postavou zároveň posunete doleva, nebo doprava, a kromě útočení tak musíte dbát i na pozici. Jde o zajímavý systém, jenž, musíme uznat, funguje v praxi lépe než na papíře.

To rozhodně prohlubuje i nádherná grafická stylizace s ručně kreslenou grafikou, která je jedním slovem dechberoucí a unikátní. Nechybí ani rogue-like prvky, takže se můžete těšit, že správná strategie bude vážně potřeba.

VED by měl vyjít někdy letos a musíme říct, že se na něj sami těšíme. To by každopádně bylo pro dnešní „pěti-preview“ všechno. Společnost FULQRUM má nejeden zajímavý titul v rukávu a jak jsme zmiňovali na začátku videa, favorita si nejspíš najde každý.