Pokud jste se ještě nestihli dostat k povedené příběhové střílečce Control od autorů Alana Wakea, Quantum Break a původních dvou dílů Maxe Payna, dostanete velmi brzy perfektní šanci tento rest dohnat.

Společnosti Remedy a 505 Games totiž oznámily Control - Ultimate Edition. Kompletní edici téhle hry, v níž bude zahrnut nejen původní příběh, ale i oba placené přídavky. Konkrétně tedy The Foundation a nadcházející AWE. Chybět samozřejmě nebudou dříve vydaná vylepšení zdarma, jako jsou Expedice nebo fotorežim.

Společně s dobře napsaným příběhem vytváří Control recept na skvělý a originální zážitek, jehož absolutní chaos si skutečně zamilujete a na který budete vzpomínat ještě dlouho po dohrání,” dočtete se o hře v naší recenzi.

Původní hra sleduje příběh Jesse Faden, která pátrá po svém bratrovi v budově The Oldest House působící jako sídlo pro Federal Bureau of Control. Expanze The Foundation vás zavede do samotných základů této budovy, zatímco ještě nevydané DLC AWE do její další části. Konkrétně AWE se vyznačuje především návratem Alana Wakea, propojením Controlu s jeho universem a víceméně začátkem tzv. Remedy Connected Universe.

Se samotným datem vydání Control - Ultimate Edition je to ovšem trochu složitější a záleží, na jakou platformu budete hru chtít a také v jaké verzi. Pokud vás láká PC verze, konkrétně na Steamu, můžete se těšit už 27. 8., kdy zároveň vyjde již zmíněná druhá a poslední expanze AWE.

Pokud chcete hru raději na Epic Games Storu nebo konzolích PlayStation 4 a Xbox One digitálně, budete si muset počkat do 10. 9. Pokud chcete hru na PS4 a Xbox One ve fyzické podobě, tak si počkáte až do konce letošního roku. Ve stejnou dobu zároveň v digitální podobě vyjde hra i na PlayStation 5 a Xbox Series X v graficky vylepšené verzi. Fyzická kopie pak až začátkem příštího roku.

Jednoduché, že? Aby to ale tak jednoduché nebylo, tak je tu bohužel jedna špatná zpráva. Pokud už Control vlastníte na PS4 nebo Xbox One, upgrade pro next-gen konzole nedostanete zdarma. Ten dostanete jedině v případě, že si koupíte právě Ultimate Edition.

Zatím není jasné, zda si již existující majitelé budou muset hru kvůli upgradu pořídit znovu, jestli bude v nabídce nějaký speciální upgrade třeba za 10 euro, nebo se hra automaticky změní na Ultimate Edition v případě, že budete vlastnit i obě DLC. Nicméně to zatím vypadá na tu nejhorší variantu, což je nutnost si hru koupit znovu.

Zároveň také nevíme přesné detaily, v čem se budou verze na aktuálních a next-gen konzolích lišit. Počítá se minimálně s lepší stabilitou, rozlišením a pravděpodobně i podporou ray-tracingu. Více detailů se dozvíme později.