Tvůrci akčního RPG titulu Grim Dawn ze studia Crate Entertainment se tentokrát rozhodli vytvořit úplně jinou hru. Středověká městská simulace Farthest Frontier jde dál než oblíbený Banished a láká na nejpodrobnější zemědělský systém všech dob.

„Sbírejte bobule a sázejte zeleninu, abyste se vyhnuli kurdějím a zajistili si zdravou stravu,“ stojí v popisku hry. Důležité bude nejen budování malé osady v nezkrotné divočině, z níž postupně vznikne město, těžba surovin, lov a rybaření. Abyste uspěli, budete se muset stát řádným hospodářem. Takovým, který pravidelně střídá plodiny, aby udržoval úrodnost půdy a zabránil jejich zničení vlivem tepla a mrazu. Jenom tak zajistíte, aby váš lid neonemocněl.

Mezi nemoci patří úplavice a cholera. Budete se také muset postarat o to, aby vaši měšťané byli řádně ubytováni, oblečeni a obuti, abyste se vyhnuli tetanu, vzteklině a omrzlinám. Dalšími zmíněnými starodávnými nemocemi je dýmějový mor a kurděje.

Ve hře má existovat 14 různých surovin, které lze sklízet, 17 druhů potravin a 10 potravinářských plodin s jedinečnými pěstitelskými vlastnostmi a 50 různých typů vylepšitelných budov. Mapy jsou při každém spuštění náhodně generovány.

Pokud jste se zalekli náročnosti, tak nemoci a omrzliny půjde vypnout. Klidnější zážitek si zvolíte skrz obtížnost a další nastavení.

Hra Farthest Frontier bude ještě v letošním roce spuštěna v předběžném přístupu na Steamu, kde by měla zůstat 4 až 8 měsíců, podle toho, jak moc budou vývojáři cítit potřebu měnit herní systémy nebo rozšiřovat rozsah hry.