Ve středečním Stručně jste si mohli přečíst, že se Zlatan Ibrahimović a Gareth Bale hodlají podívat na smlouvy s organizací FIFPRO a zjistit, zda má Electronic Arts právo používat jejich jména a podoby ve videoherní sérii FIFA. Vše odstartoval tweet Ibrahimoviće s otázkou, kdo udělil EA povolení. Hvězda AC Milán si není vědoma toho, že by byla členem FIFPRO. Bale se zase ptal, co je FIFPRO.

Na zmatené fotbalisty rychle reagovala Electronic Arts. Dle prohlášení má práva na jména a podoby profesionálních hráčů od FIFPro, stejně tak od jednotlivých fotbalových týmů, lig a individuálních fotbalistů. Zahraniční novináři vypátrali, že licenci na Ibrahimoviće má poskytovat víceletá dohoda o používání hráčů mezi AC Milán a EA Sports.

Jeden by kauzu považoval za uzavřenou. Fotbalisté ale nejsou spokojeni, dokládá zkušený italský fotbalový agent Mino Raiola. Podle něj se přihlásilo asi 300 hráčů, kteří požadují vysvětlení.

„Nebude to jen Zlatan nebo Gareth Bale. Máme kolem 300 žádostí od hráčů. Pokud to bude nutné, budeme bojovat až do konce proti FIFA, FIFPro a všem, kteří nemají práva na prodej těchto práv,“ uvedl Raiola pro The Telegraph. V rozhovoru se známý agent nebál říct, že společnosti oslabují hráče a dělají z nich otroky. Ale to nedovolím. Zlatan není loutka; Zlatan není někdo, komu můžete říct, aby dovolil něco, co dělat nechce,“ prohlásil dále agent.

„Otázka je velmi jednoduchá: FIFA a FIFPro těží z práv, která od nich EA Sports kupují, ale kupují práva, která nemají. Práva na podobiznu hráčů nemá FIFA, FIFPro nebo AC Milán. Patří samotnému hráči. Pokud chce společnost EA Sports pokračovat v takovém podnikáním, budeme se s nimi soudit a zahrneme do toho i ty, kteří prodávají práva, která nemají. To je FIFA, ta FIFA.“

Raiola zastupuje například Zlatana Ibrahimoviće, Paula Pogby, Henrika Mkhitaryana, Marca Verrattiho, Gianluigiho Donnarummu, Matthijse de Ligta, Erlinga Haalanda a Maria Balotelliho.

Už dříve se čas od času objevil nějaký fotbalista, který se zajímal o to, jaká práva má společnost Electronic Arts. Jak se ale nyní zdá, tweet Ibrahimoviće spustil lavinu, jež může skončit u soudu a může ohrozit nejen videoherní sérii FIFA od EA, ale také PES od Konami.

„Někdo celé roky vydělává na mém jménu a tváři bez jakékoli dohody. Je čas to vyřešit,“ je rozhodnut Zlatan Ibrahimović.