Kontroverzní příběh okolo The Sinking City pokračuje. Včera vývojáři z ukrajinského studia Frogwares obvinili vydavatelskou společnost Nacon z prodeje nelegální kopie této hororové detektivky. Valve zasáhlo a ze Steamu hru odstranilo.

Frogwares tvrdí, že Nacon na Steamu prodával nelegální/pirátskou verzi. Francouzský vydavatel ji měl koupit legálně na Gamesplanet, dekompilovat nebo hacknout a změnit některé soubory - mimo jiné odstranit loga Gamesplanet, odstranit reklamu na Sherlock Holmes Chapter One a přidat loga Naconu.

Nacon se obvinění bránil s tím, že se jedná o oficiální a úplnou verzi. Hráči si ale všimli, že The Sinking City na Steamu postrádá některé funkce jako jsou achievementy a podporu pro ukládání pozic na cloud. To má být dle Naconu z důvodu nedostatečné spolupráce s vývojáři z Frogwares.

Přečtěte si také: Nacon měl podle vývojářů na Steam nahrát nelegální kopii The Sinking City

Spor mezi Naconem a Frogwares se táhne od minulého roku. Hra vyšla v létě 2019 na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Vytvořilo ji studio Frogwares a na trh uvedl Nacon. O rok později byl titul odstraněn z většiny digitálních obchodů. Zástupci Frogwares neobdrželi od Naconu domluvenou částku (mělo jít o milion eur) a z toho důvodu ukončili s firmou spolupráci. Nacon se bránil s tím, že se je Frogwares snaží zdiskreditovat v očích veřejnosti.

V lednu letošního roku francouzský soud vynesl předběžný verdikt. Podle něj Frogwares ukončili smlouvu s Naconen nezákonným způsobem, The Sinking City se má vrátit do digitálních obchodů a vývojářům bylo důrazně doporučeno, aby nepodnikali další kroky.

Valve komentář k celé kauze neposkytlo.

„26. 2. 2021 se k našemu velkému překvapení ukázalo, že na Steam byla nahraná nová verze The Sinking City. Frogwares však takovou verzi neposkytli. Není to poprvé, co se něco takového stalo. 28. 12. 2020 nás Alain Falc, majitel a generální ředitel společnosti Nacon, písemně varoval, že máme 48 hodin na nahrání nové verze na Steam, jinak využije všechna dostupná řešení podle zákona a smlouvy. O 48 hodin později Nacon zakoupil verzi The Sinking City prostřednictvím Gamesplanet a nahrál ji na Steam jako by to byla Steam verze. Ihned po vypršení ultimáta Nacon porušil zákon a porušil smlouvu. Informovali jsme o tom Steam a zabránili jsme ve vydání hry, protože bylo jasné, že jde o ukradenou verzi titulu,“ odhalili Frogwares v úterý zákulisí celého příběhu.

„Aby bylo jasno, tohle je hacking, a pokud má hacking za cíl ukrást produkt a vydělat na něm peníze, říká se tomu pirátství nebo padělání,“ píše Frogwares ve včerejší zprávě. Studio údajně ví, jak se Nacon dostal k šifrovacímu klíči, aby odemkl soubory v Unreal Enginu a mohl je změnit. Za hacknutím The Sinking City má údajně stát zaměstnanec belgického studia Neopica - dceřiná společnost Naconu, která vytváří Hunting Simulator. Frogwares mají mít důkazy, které ve správný čas předloží.

Mezitím studio Frogwares začalo prodávat vylepšenou PlayStation 5 verzi The Sinking City. Z důvodu sporu s Naconem ale bez možnosti bezplatného upgradu PS4 verze.