V pátek byl oznámen Steam Deck, přenosná konzole od Valve, na které si zahrajeme počítačové hry. Zajímavý handheld je vybaven vlastním čtyřjádrovým procesorem Zen 2, grafickou kartou architektury RDNA 2 a 16 GB LPDDR5 RAM.

Společnost Valve láká potenciální hráče na možnost zahrát si hry ze Steamu na středně vysoké nastavení grafiky. Nově je slibována podpora ray tracingu a Variable Rate Shadingu. Hardware podporuje i DirectX 12 Ultimate.

Potíž je ale v tom, že operační systém Steam Decku je založen na Linuxu. Z toho důvodu má SteamOS poměrně omezený výběr kompatibilních her. Valve sice vyvinulo funkci zvanou Proton, jež má usnadnit kompatibilitu s hrami vytvořenými pro Windows, přesto ale existují výjimky. V současné době nelze na Steam Decku spustit téměř polovinu z deseti nejoblíbenějších her ze služby Steam. Konkrétně Destiny 2, Apex Legends, PUBG a Rainbow Six Siege. Problémem je zřejmě software proti podvodníkům. Valve slibuje, že nová verze SteamOS zlepší kompatibilitu her.

Cílem Valve je prodat miliony kusů. „Domníváme se, že pokud vše uděláme správně, prodáme miliony kusů Steam Decku a vytvoříme tak kategorii produktů, na které se budeme moci podílet my i ostatní výrobci počítačů. To pro nás bude mít dlouhodobý přínos,“ prohlásil Gabe Newell.

Americká společnost si přeje, aby ostatní výrobci počítačů vytvořili vlastní Steam Deck. Pokud se to podaří, můžeme se dočkat speciálních modelů od firem jako MSI, Asus, Alienware a dalších. Stejnou filozofii mělo vedení Valve i v případě Steam Machines. A jak to dopadlo…

Podle Valve má Steam Deck několik výhod. Mezi ně se řadí přijatná cena, slušné technické specifikace a kompatibilita s předními PC obchody. V nabídce Steam Decku bude přístupný nejen Steam, ale například i Epic Games Store.

Po oznámení Steam Decku se ozvalo mnoho gratulantů. Generální ředitel Epicu, Tim Sweeney, produkt označil za neuvěřitelný, a Phil Spencer, šéf Xboxu, je zase nadšen.

Otázkou zůstává, jak si Steam Deck poradí s novou generaci AAA her. Někteří se obávají, že se majitelé Steam Decku budou muset smířit s několika kompromisy stejně jako u Nintenda Switch. Steam Deck se sice chlubí výkonem dvou teraflopů, což je podobná výpočetní kapacita jako u PS4, ale výhodou je efektivnější technologie a výkonnější procesor. Což stačí na spuštění her typů Star Wars Jedi: Fallen Order, ale nevíme, jak to bude za rok až dva.

V neposlední řadě byl potvrzen vývoj docku, aby bylo možné hrát hry na televizi/monitoru. Zařízení se bude prodávat samostatně.

Steam Deck se na trh dostane v prosinci letošního roku. Další kusy budou dostupné v prvním čtvrtletí a první polovině roku 2022. Na výběr jsou tři verze, které se liší diskem: 64 GB eMMC za 419 eur, 256 GB NVMe SSD za 549 eur a 512 GB NVME SSD za 679 eur.