Po odkladu z prosince na únor se dnes dozvídáme přesné datum vydání. Společnost Valve začne Steam Deck prodávat koncem února.

25. 2. letošního roku má Valve v plánu rozeslat první várku e-mail uživatelům, kteří si rezervovali Steam Deck. Tito uživatelé budou mít následně 3 dny (72 hodin) na dokončení objednávky, jinak jejich rezervace propadne a přejde na dalšího člověka v řadě. První zásilky se tedy vydají na cestu počínaje 28. únorem a další várky e-mailů budou rozesílány vždy po týdnu.

„Kromě toho také zanedlouho začneme rozesílat zařízení médiím pro účely recenzí. Embargo na ně pak sice potrvá až do 25. února, ale dojmy a různé jiné „nerecenze“ můžete čekat o něco dříve. Nyní se však ještě vracíme do práce, abychom doladili poslední detaily a vše bylo přichystáno na konec příštího měsíce!“ uvádí Valve.

Dodatečné informace pro zvědavé zákazníky:

  • E-maily s pozvánkami k dokončení objednávky začneme odesílat krátce po 19.00 SEČ 25. února 2022.
  • E-maily budou odesílány v pořadí, v jakém byly zadány rezervace.
  • Při dokončování objednávky Vám bude k dispozici pouze ten model zařízení, který jste si rezervovali.
  • Finální cena zařízení bude ponížena o rezervační poplatek a bude do ní započítáno poštovné.

Steam Deck se prodává ve třech různých modelech: s 64GB SSD za 419 eur, s 256GB za 549 eur a s 512GB za 679 eur. Není vyloučeno, že v budoucnu přijdou další modely.

„V rámci příprav na vydání testujeme na zařízení Steam Deck doslova jednu hru za druhou. A přestože velká část z 50 000 titulů dostupných ve službě Steam funguje naprosto bez problémů, některé vyžadují drobné změny nastavení a některé prozatím nejsou kompatibilní vůbec. Abychom Vám tedy usnadnili orientaci v katalogu her, připravili jsme ukazatel úrovně kompatibility her se zařízením Steam Deck,“ informuje Valve.

Ve své knihovně her na Steamu byste brzy měli najít speciální ikonku, která informuje o tom, jak si vedla dotyčná hra v testech kompatibility.

Nedávno bylo potvrzeno 38 her, které bez problémů budou na Steam Decku fungovat. Dalších 24 obdrželo nálepku, že jsou na Steam Decku hratelných a dalších 5 zatím není kompatibilní.

Do první kategorie patří například Death Stranding, Cuphead, Sekiro: Shadows Die Twice, Psychonauts 2, Total War: WARHAMMER 2, Sable nebo Portal 2. V druhé kategorie je zase české Factorio, Zaklínač 3: Divoký hon, Subnautica, Tomb Raider, Valheim, Farming Simulator 19, War Thuner nebo Among Trees. Celý seznam zde.

TECHNICKÉ VLASTNOSTI STEAM DECKU

Steam Deck připomíná Nintendo Switch, ale má mnohem vyšší výkon. Ve Valve přenosný počítat navrhli tak, aby spustil hry ze Steamu v těch nejlepších možných podmínkách. Hry je možné zobrazit až v rozlišení 8K při 60 Hz a ve 4K při 120 Hz. Důležité také je, že vše neběží na operačním systému Windows, ale na SteamOS 3.0.

  • 7palcový IPS displej (1280 x 800 px)
  • 64 / 256 nebo 512 GB úložiště
  • Baterie 40 Wh (výdrž baterie 2 až 8 hodin)
  • Jeden port USB-C pro nabíjení
  • Grafický čip AMD RDNA 2 (1,0–1,6 GHz)
  • Procesor AMD Zen 2 (2,4–3,5 GHz)
  • 16 GB RAM