Uvedení Steam Decku bylo nedávno odloženo z konce letošního roku na únor 2022. Na strategii Valve se ale nic nemění. Společnost bere svůj handheld jako počítač a hodlá k němu tak přistupovat. To znamená, že se na něm budou hrát stejné hry jako na PC. Žádné exkluzivní tituly pro Steam Deck se nechystají.

„Nedává nám to příliš smysl. Je to počítač a měl by nabízet stejné hry jako počítač,“ píše Valve o exkluzivitách v obsáhlém souboru často kladených otázek pro vývojáře. Navzdory tomu nebude Steam Deck kompatibilní se všemi hrami z katalogu Steamu. I když se jednotliví tvůrci snaží, aby jejich hra nový hardware podporovala.

V další části FAQ společnost vývojářům doporučuje gyroskopické ovládání Steam Decku. Nabízet má jemnější a přesnější ovládání pro hráče, kteří jsou zvyklí na gamepad, ale také přináší paradigma myši ze stolního počítače do přenosné podoby. „Doporučujeme vyzkoušet tento styl všem, kteří mají hru, v níž hráč ovládá kameru nebo kurzor, a zjistit, zda má pro vaši hru smysl.“