První State of Play letošního roku nepřinesl zcela masivní oznámení, přesto nabídl řadu příjemných maličkostí, středně velkých věcí i nějaké hezké informace o blížících se hrách.

CRASH BANDICOOT 4: IT'S ABOUT TIME

Začátek State of Play připomíná to, co bylo již dříve oznámeno. Tedy že se Crash Bandicoot 4: It's About Time podívá i na PlayStation 5. Můžeme se těšit na 4K rozlišení ve 60 snímcích a i výhody spojené s ovladačem DualSense, konkrétně adaptivní spouště. Chybět by nemělo ani vylepšené 3D audio, možnost přesunout postup z PS4 na PS5, karty aktivity a rychlejší načítání.

K vydání PlayStation 5 verze dojde již 12. března/marce.

RETURNAL

Další z ukázaných her je akční sci-fi Returnal. Komentované gameplay záběry blíže ukazují fungování rogue-lite elementů hry, jako je neustále se měnící svět, zbraně, upgrady nebo jak je to všechno podpořené příběhem.

Returnal vychází 30. 4. exkluzivně pro PlayStation 5.

KNOCKOUT CITY

Je libo akční a šílená vybíjená? I nedávno oznámená multiplayerovka Knockout City dostala prostor a byla nám blíže vysvětlena jedním z tvůrců. Celý „gameplay spotlight“ slibuje frenetickou akci s létajícími míči, vylepšeními, úpravami postavy, speciálními schopnostmi a další věci.

K vydání dojde 21. 5. na PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S a Nintendo Switch. Tvůrci přitom lákají na cross-play betu, která se objeví začátkem dubna/apríla.

SIFU

Zajímavou novinkou je také představení hry Sifu, ve které se podle prvních ukázek vžijeme do role kung-fu novice a postupem se z nás bude stávat mistr v tomto bojovém umění. Příběh hry se točí kolem pomsty a vaším úkolem bude dostihnout vrahy vaší rodiny, v čemž vám mimo jiné pomůže speciální přívěšek, který vás dokáže po smrti oživit.

Od hry bychom měli čekat silný soubojový systém, ve kterém bude využívání prostředí klíčové. Bohužel jsme se více informací zatím nedozvěděli, ale na hru se můžeme těšit již tento rok.

SOLAR ASH

Další novinkou je bližší seznámení se se hrou Solar Ash, o které jsme mohli poprvé slyšet už v roce 2019. V této akční plošinovce se zaměřením na plynulost pohybu od vývojářů z Heart Machine, kteří mimo jiné stojí například za úspěšným titulem Hyper Light Drifter, se vžijete do role Rei a vaším úkolem bude zachránit váš domovský svět před Ultravoidem - masivní černou dírou, která požírá světy.

Hry bychom se měli dočkat ještě letos na Playstation 4 a 5, ale údajně i na PC.

FIVE NIGHTS AT FREDDY'S: SECURITY BREACH

Fanoušky hororů určitě potěší také první gameplay záběry z chystaného FNAF: Security Breach. Vývojáři slibují nejambicióznější hru ze série, která se bude odehrávat v Mega Pizza Plexu. Více detailů prozrazeno nebylo, ale samotné video hovoří za sebe.

ODDWORLD: SOULSTORM

Druhá kapitola Oddworld, tentokrát s podtitulem Soulstorm, má konečně své datum vydaní. A to už 6. dubna/apríla letošního roku.

I tentokrát se vžijeme do role Aba, kdy se postavíme do čela revoluce a pokusíme se zachránit náš lid. Na PlayStationu 5 se navíc dočkáme vylepšené haptické odezvy, abychom se mohli ještě více ponořit do celého herního zažitku, protože co je víc, než skrz ovladač cítit tlukot srdce našeho hrdiny?

Navíc pro všechny předplatitele Playstation Plus bude hra ve verzi pro PS5 v dubnu zdarma.

KENA: BRIDGE OF SPIRITS

Kena: Bridge of Spirits se nám předvádí v dalším traileru a vypadá přesně tak roztomile, jak jsme si všichni přáli. Trailer nám dal navíc daleko lépe nakouknout do soubojového systému, který vypadá, že bude mnohem více propracovanější, než jsme si do teď mysleli. A to i tím, že budeme muset kombinovat více druhů útoků jak na blízko, tak na dálku.

Vývojáři navíc oznámili předobjednávkový bonus v podobě Celebration čapek a digitální Deluxe edici, která nabídne digitální soundtrack, speciální stříbrnou hůl a zlatý Rot skin.

Bohužel smutnou zprávou je, že hry se dočkáme až 24. srpna/augusta letošního roku místo března, jak bylo původně plánováno.

DEATHLOOP

Na své si přijdou i fanoušci připravovaného projektu od Arkane Studios, Deathloop. Stylový gameplay trailer Déjà Vu, stejně jako další propagační materiály hry, ukazují v praxi především přetáčení času a neustále zkoušení jedné věci stále dokola.

Podívat se tentokrát budeme moci na několik nových schopností a dalšího z cílů - Franka Spicera.

VYLEPŠENÁ VERZE FINAL FANTASY 7 REMAKE

Pravděpodobně největší oznámení si společnost Sony nechala na závěr. Majitelé PlayStation 5 se totiž mohou těšit na Final Fantasy 7 Remake Integrade. Vylepšenou verzi původního remaku, která nabídne i dodatečný příběhový obsah.

Grafický režim nabídne 4K rozlišení, zatímco Performance režim upřednostní 60 snímků za vteřinu. Oba módy se přitom budou pyšnit lepším osvětlením, texturami a detailnějším prostředím. Příjemným bonusem pro milovníky fotek bude také foto režim.

Největší novinkou je nicméně příběhová epizoda zaměřující se na Yuffie. Upgrade hry z PS4 na PS5 bude dostupný zdarma (ačkoli si budete muset epizodu Yuffie dokoupit), přičemž se vydání dočkáme 10. června/júna.