Máme za sebou State of Play, které nebylo věnováno velkým oznámením o PlayStationu 5, ale hrám, které vyjdou na PS4, PS5 a PlayStation VR. Sony už dříve upozorňovala, že od tohoto přenosu nemáme čekat datum vydání nebo cenu nové generace PlayStationu. Místo toho se můžeme detailněji podívat na nové dobrodružství Crashe Bandicoota, dozvědět se něco o Hitman 3, vidět druhou expanzi pro Control, kde se po deset letech objevuje Alan Wake, nebo Godfall.

CRASH BANDICOOT 4: IT'S ABOUT TIME

Dnešní State of Play začal hned zkraje tou nejzajímavější plošinovkou, která nás letos čeká. Crash Bandicoot 4: It's About Time se nám zase ukázal o něco více a vidět jsme tentokrát mohli opravdu spoustu věcí.

Během pěti minut nám producent z vývojářského týmu Toys For Bob říká, že v jádru je čtvrtý Crash starým dobrým Crashem. Ale také že nabízí i další věci. Představeny jsou třeba možnosti běhu po zdech, houpání na laně nebo jízda na kolejnici. Samozřejmě nechybí ani ukázka jednotlivých masek, které vám propůjčí speciální schopnosti jako je zpomalení času, obrácení gravitace nebo změna předmětů z nehmotného na hmotný. Schopnosti čtvrté masky jsou zatím tajemství.

Nově vidíme také skiny, které můžete mít za plnění výzev - znovu je nám tedy zdůrazněno, že tu nejsou žádné mikrotransakce. Dále máme další znovuoznámení možnosti hrát celou hru za Coco a speciální úrovně, v nichž se vžijeme do role Neo Cortexe s jeho speciálními pohyby. Nicméně jsme se dozvěděli, že další hratelnou postavou bude i Dingodile, který hodil za hlavu život záporáka a otevřel si restauraci.

Poslední velkou novinkou je oznámení Inverted Mode. Speciálního módu, který nabídne každou úroveň v lehce upravené podobě a zároveň celou hru vyrenderuje v úplně odlišném stylu, který změní i hratelnost.

HITMAN 3

Svého spotlightu si užil i holohlavý zabiják v rámci třetího Hitmana. Oznámení je to ale poněkud zajímavé - třetí díl, včetně misí toho prvního a druhého, půjde hrát kompletně ve VR pomocí PlayStation VR.

Tento nápad rozhodně vypadá velmi zajímavě. Zároveň by to mohlo znamenat přítomnost (a návrat) pohledu z první osoby i bez virtuální reality, po kterém fanoušci hlásají už několik let.

CONTROL - EXPANZE AWE

Příjemným překvapením byl trailer na druhou expanzi pro střílečku Control od Remedy. „AWE”, jak se DLC jmenuje, pošle hlavní hrdinku Jesse do sektoru Investigations, v jehož útrobách číhá záhadná příšera. K jejímu poražení musí Jesse prozkoumat několik Altered World Events; ze všeho nejdůležitější ale AWE zaobírající se městečkem Bright Falls.

Fanouškům her od Remedy určitě není jméno hlavní lokace příběhové střílečky Alan Wake neznámé. Druhá expanze pro Control by nám totiž měla ukázat, co se s Alanem stalo, když jeho příběh před deseti lety skončil.

„Ať už uděláš cokoliv, zůstaň ve světle,” radí Alan, který se na PC, PS4 a Xbox One objeví už 27. 8.

GODFALL

Dynamické souboje a všelijaké vybavení. To jsou dva prvky, které tvoří nadcházející looter-slasher akci Godfall od studia Counterplay Games, kde najdeme bývalé vývojáře Diabla i velké fanoušky komiksové střílečky Borderlands. Na State of Play se nám zbrusu nová značka prezentovala v gameplay záběrech přibližující již zmíněné dynamické souboje. Ve hře najdeme pět tříd zbraní a každá má přinést jiný zážitek.

Godfall dorazí současně s PlayStationem 5 a bude dostupný také na PC.

BRAID ANNIVERSARY EDITION

Už je tomu dvanáct let, co vyšla klasika Braid. Pokud si někdy na tuhle logickou plošinovku vzpomenete, tak se na začátku roku 2021 dočkáte výroční edice.

Braid: Anniversary Edition si budete moci zahrát na PS5, PS4, PC, Xbox Series X, Xbox One a Nintendu Switch.

THE PATHLESS

První informace o The Pathless jsme si mohli přečíst před dvěma lety. Dnes se nám netradiční titul připomenul povedenými gameplay záběry. V The Pathless budeme hrát za mistra lukostřelby a jejího orla, s kterým bude pohyb po rozsáhlém otevřeném světě mnohem rychlejší. Z toho důvodu se musíme o orla řádně starat, je užitečný nejen v boji s různými nepřáteli, ale také při plnění některých úkolů.

SPELUNKY 2

Spelunky 2 mají datum vydání. Pokračování logické plošinovky vyjde již 15. 9. letošního roku na PS4 a PC. Čekání si zkraťte novým trailerem.

GENSHIN IMPACT

AEON MUST DIE!

Aeon Must Die! je akční adventura, v níž budete hackovat protivníky, rozbíjet jejich hlavy a bojovat v rytmu hudby z 2,5D perspektivy.

Pokud vás titul zaujal, zapište si do kalendáře, že vyjde v roce 2021 na PS4, Xbox One, Nintendo Switch a PC.

BUGSNAX

A STAR WARS VR SERIES: VADER IMMORTAL

Na počítačích je Vader Immortal oblíbenou a úspěšnou hrou. Majitelé PlayStationu 4 a PlayStationu VR se do světa Hvězdných válek budou moci podívat od 25. 8. a prozkoumat Darth Vaderovu říši. Titul byl původně rozdělen do tří částí, ale na PlayStationu půjde o jeden společný balíček.

Ve Vader Immortal navštívíte vzdálenou galaxii a zakusíte vůbec první příběh Star Wars vytvořený speciálně pro virtuální realitu. Sestupte s novými přáteli do útrob tajemné Darth Vaderovy pevnosti. Společnými silami se utkejte s hrůzostrašnými nepřáteli. Budete čelit i samotnému sithskému lordovi. Dostaňte se do samého srdce příběhu. Jste to vy, kdo galaxii může dovést ke spáse… nebo zkáze.

AUTOCHESS

THE PEDESTRIAN

HOOD: OUTLAWS & LEGENDS

Hood: Outlaws & Legends hráče zavede do drsného středověkého světa, ve kterém dva gangy po čtyřech hráčích soupeří proti sobě v intenzivních multiplayerových PvPvE loupežích. Je pouze na vás, zda zachováte klidnou hlavu a budete se snažit pohybovat potichu. Druhou možností je rozpoutat brutální boje a snažit se uniknout s pokladem.

Za vývojem Hood: Outlaws & Legends najdeme studio Sumo Digital, které tenhle titul chystá ve spolupráci s Focus Home Interactive na rok 2021 pro PlayStation 5 a PC.

TEMTEM

Kreativní masivně multiplayerové RPG Temtem se dostane na PlayStation 5. Takzvané pokémoní MMO se má na nové generaci konzoli objevit koncem letošního roku, pravděpodobně s uvedením PS5 na trh. Uvidíme, zda španělské studio Crema si po PC hráčích získá i ty z PlayStationu. V předběžném přístupu na Steamu je Temtem od začátku letošního roku a později se má podívat i na PS4, Xbox One a Nintendo Switch.

ANNO: MUTATIONEM

Kyberpunk, obrovská metropole a nepřeberné množství nepřátel. Tak to je ANNO: Mutationem od čínského studia ThinkingStars, které nás do svého světa pustí koncem letošního roku na PS4 a PS5.