Přestože očekávané vesmírné RPG Starfield od Bethesdy Game Studios má vyjít už za necelý rok, o hře toho stále příliš nevíme. Neviděli jsme ji ani na The Game Awards, a tak se otázky fanoušků stále množí. Na jednu otázku ale můžeme odpovědět už nyní - ano, Starfield bude k dostání i na Steamu, a to už v oficiální den vydání hry, tedy 11. 11. 2022.

„Starfield je první nový svět po 25 letech od Bethesda Game Studios, oceňovaných tvůrců her The Elder Scrolls V: Skyrim a Fallout 4. V tomto RPG nové generace zasazeném mezi hvězdy si vytvoříte libovolnou postavu a s jedinečnou svobodou se vydáte na epickou cestu za odpovědí na největší záhadu lidstva.“ Tento popisek spolu s teasem a záběry z něj namísto screenshotů jsou zhruba všechno, co na produktové stránce na Steamu najdeme.

Čerstvá produktová stránka tedy nepřináší žádné nové informace nebo materiály, ale může zahnat obavy, že bude hra k dostání jen přes nepopulární Bethesda.net Launcher nebo Microsoft Store. Celou Bethesdu nyní koneckonců vlastní Microsoft a Starfield má být velkým lákadlem na Xbox Game Pass, proto nemusela být představa exkluzivity PC verze pro Microsoft Store vůbec zcestná.

V tuto chvíli paradoxně visí otazník spíše nad dostupností hry přes Bethesda.net Launcher. Kdysi patřila Bethesda mezi velké vydavatele, kteří byli věrní Steamu, s vydáním Falloutu 76 na podzim roku 2018 však došlo na snahu zvýšit zájem o vlastní nepříliš propracovaný launcher. Až do vydání střílečky DOOM Eternal na jaře minulého roku tak bylo kupříkladu v krabicových verzích PC her od Bethesdy možné najít aktivační klíč pouze na Bethesda.net Launcher a nové tituly byste v době jejich vydání hledali v nabídce Steamu marně.

Vydavatel však přece jen vystřízlivěl, a to ještě před vydáním nejnovějšího DOOMu. Tehdy bylo oznámeno, že nové hry od Bethesdy budou znovu k dostání jak na Steamu, tak v rámci Bethesda.net Launcheru. Ten byl ale odhozen jako nepotřebná hračka až s vydáním immersive simu Deathloop od Arkane Studios, na nějž došlo před pár měsíci. Deathloop si sice můžete přes Bethesda.net Launcher zakoupit, ale sama Bethesda tuto možnost prakticky nezmiňuje, místo toho soustředí veškeré oficiální zprávy a novinky spojené s PC verzí na Steam. Dokonce i v krabicové verzi novinky od Arkane najdeme Steam klíč.

Vzhledem k tomu, že nabídka her dostupných přes Bethesda.net Launcher není zrovna malá, je velmi nepravděpodobné, že by byl jeho provoz v dohledné době zcela ukončen. Produktová stránka RPG Starfield na Steamu je ale jen další z mnoha náznaků, že vlastní launcher už zkrátka pro Bethesdu nemusí být prioritou. Pro tuto chvíli je nejasná situace pouze v případě Ghostwire: Tokyo. Novinka od tvůrců The Evil Within ze studia Tango Gameworks má vyjít ve verzi pro PC a PlayStation 5 už začátkem roku 2022, ale na Steamu ji zatím nenajdeme, za což možná mohou podmínky konzolové exkluzivity dohodnuté se Sony nebo komplikace při vývoji. Ale na druhou stranu, v nabídce Bethesda.net Launcheru Ghostwire také chybí. Stejně jako Starfield.

Starfield vyjde 11. listopadu/novembra 2022 ve verzi pro PC (aktuálně se počítá s dostupností minimálně přes Steam a Microsoft Store) a Xbox Series X|S. Hra bude ode dne vydání součástí nabídky Game Passu.