Fallout 4 v roce 2015 uvedl v rámci klasické formule her od Bethesdy Game Studios hned několik změn. Mezi ty nejvýraznější nepochybně patří fakt, že vaši postavu bylo vůbec poprvé možné slyšet. Při tvorbě mužské i ženské verze hlavní postavy jste si totiž mohli zvolit dabéra nebo dabérku, abyste následky této volby poslouchali zejména při rozhovorech. I ty se dočkaly řady změn, které znovu kladly důraz na vaši postavu, kterou jste mohli při vykecávání s NPC vidět zásluhou frekventovaného přepínání do pohledu z třetí osoby.

Řadě hráčů a fanoušků, zejména příznivcům série The Elder Scrolls, Falloutu 3 a Falloutu: New Vegas, však tyto změny příliš nesedly. A právě pro ně tu máme dobrou zprávu - vesmírné RPG Starfield se vrací k tomu, co řadu let fungovalo, takže vaši postavu nikdy neuslyšíte, tudíž bude s největší pravděpodobností třeba číst dialogové volby, které budete mít zrovna k dispozici, a během rozhovorů ji ani neuvidíte. Hra totiž během nich nikdy neopustí pohled z první osoby, což už bylo možné vidět v průběhu nově zveřejněných záběrů z hraní, které jsme mohli vidět v závěru akce Xbox & Bethesda Showcase.

Návrat ke starým pořádkům v oblasti rozhovorů potvrdilo studio Bethesda Game Studios na Twitteru, nutno však podotknout, že Starfield není prvním takovýmto návratem k tomu, co má řada hráčů nejradši. Rozhovory, jež se za všech okolností drží pohledu z první osoby, a hratelné postavy, které nikdo nedabuje, najdeme také ve Falloutu 76.

I když jde určitě o vítanou změnu k lepšímu, důležité samozřejmě je, aby ty staronové rozhovory měly také řádný smysl. Zpracování tváří postav zatím vypadá dost dobře, takže Starfield zjevně nebude soupeřit se starým dobrým Oblivionem v soutěži o nejošklivější tváře NPC. Stejně tak věříme, že se z Falloutu 4 nevrátí ani iluze voleb během dialogů, pod kterými se nejčastěji skrývaly pouze možnosti „ano”, „sarkastické ano”, „ano s několika kliky navíc” a „ne (ale někdy vlastně ano)”. Jedna věc je ale vrátit se k dobře známému řešení a zcela jiná věc je nabídnout hráčům skutečně dobře napsané dialogy a smysluplné dialogové volby. Tak snad Bethesda Game Studios nezklame.

Starfield vyjde někdy během první poloviny roku 2023 ve verzi pro PC (Steam) a Xbox Series X|S. Hra bude ode dne vydání součástí nabídky Game Passu.