Starfield, velká exkluzivita Microsoftu, se blíží. Důkazem je rating Restricted (od 18 let) od australské klasifikační komise, která o ambiciózním vesmírném dobrodružství od Bethesdy prozradila zajímavé detaily.

Úředníci posuzují hry v šesti kategoriích (sex, nahota, témata, jazyk, násilí a užívání drog) a jejich dopad na hráče. Milostné vzplanutí k mimozemšťanům čekat nemůžeme, ve Starfieldu sex nebude. Místo toho se objeví velmi mírná nahota. Téma bylo Austrálií posouzeno, že má mírný dopad, stejně tak sprostá/nevhodná slova.

Naopak silný dopad je uváděn v případě násilí, ale určitě nečekejte druhý Mortal Kombat s hektolitry krve. Přísný rating je způsoben užíváním drog. Komise uvádí interaktivní užívání drog. Právě to má největší dopad na hráče ze šesti posuzovaných kategorií.

Vypadá to, že po vzoru série Fallout bude hlavní hrdina Starfieldu užívat narkotika, jež dočasně vylepší nebo změní statistiky. Ve Falloutu ale hrozilo, že si na ně vytvoří závislost, což znamenalo dlouhodobý škodlivý účinek.

I přesto australská klasifikační rada doporučila Fallout 4 od 15 let a uvádí mírné užívání drog, zatímco u Skyrimu, který má také na svědomí Bethesda Game Studios, se nemají drogy vůbec vyskytovat. A to i přesto, že ve světě The Elder Scrolls figuruje třeba notoricky známá skooma. Od 15 let je v Austrálii také BioShock s injekcemi plasmidů. S ohledem na tohle všechno a rating 18+ to vypadá, že Starfield bude mít otevřenější systém drog.

Starfield po dalším odkladu vyjde 6. 9. 2023 na Xbox Series X/S a PC. Ve stejný den bude hra dostupná v předplatném Game Pass.