Ve studiu Respawn Entertainment, jež stojí za sérií Titanfall, battle royale hitem Apex Legends a skvělou akční adventurou Star Wars Jedi: Fallen Order, není o tematiku předaleké galaxie stvořené Georgem Lucasem nouze. Už za několik týdnů dorazí na trh Star Wars Jedi: Survivor a společnost spadající pod Electronic Arts dále dohlíží také na vývoj zatím nepřiblíženého strategického titulu, jehož vývoj má primárně na starosti studio Bit Reactor. A pak je tu Star Wars střílečka, na které pracuje samostatný tým Respawnu a která má nově trochu konkrétnější obrysy.

Server PCGamesN upozornil na několik nabídek pracovních pozic v pobočkách Respawnu v Los Angeles a Seattlu, které odhalily, že zatím neoznámenou a nepojmenovanou Star Wars střílečku bude pohánět engine Unreal 5. A co víc, projekt má být inspirován klasickými Star Wars střílečkami. Konkrétně legendou jménem Star Wars: Dark Forces z roku 1994, jež se svezla na vlně zájmu o střílečky, kterou odstartoval originální DOOM, a sérií Jedi Knight. Ta navazuje právě na Dark Forces a zahrnuje tituly Star Wars: Jedi Knight: Dark Forces 2, datadisk Mysteries of the Sith, Star Wars: Jedi Knight 2: Jedi Outcast a konečně Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy.

„Tým Star Wars FPS ve spolupráci s Lucasfilmem vyvíjí novou AAA FPS střílečku z galaxie Star Wars. Naše příběhová singleplayerová hra je inspirována klasickými tituly jako Dark Forces a Jedi Knight: Dark Forces 2 a je vytvářena od nuly s využitím síly enginu Unreal 5,“ dočteme se v různých nabídkách pracovních míst. A ano, tímto jsme také dostali potvrzení, že půjde o singleplayerový počin s důrazem na příběh.

Bude se ten příběh točit okolo Kyla Katarna, protagonisty Dark Forces a téměř celé série Jedi Knight? To zatím nevíme. Nezapomínejme ale na to, že kdyby v Respawnu chtěli klasického hrdinu využít, museli by ho více či méně přizpůsobit stávajícímu kánonu ságy Star Wars, do kterého už zmíněné herní klasiky nespadají. Kupříkladu v nekanonické Legends kontinuitě to byl právě Kyle Katarn, kdo na samém začátku Star Wars: Dark Forces získal plány první Hvězdy smrti, díky nimž se podařil útok na slavnou bitevní stanici v závěru filmu Star Wars: Nová naděje. V rámci kánonu se ale plány dostaly do rukou povstaleckého vedení díky snahám týmu protagonistů filmu Rogue One: Star Wars Story.

Zatím také vše nasvědčuje tomu, že půjde opravdu o střílečku z pohledu první osoby, takže pokud se vám při vyslovení Kylova jména vybaví hlavně Jedi Outcast nebo Jedi Academy a jejich dodnes nepřekonaný soubojový systém se světelným mečem, tady nejspíš nic takového nebude. Ano, ačkoliv se to z dnešního pohledu může zdát neuvěřitelné, i Jedi Outcast a Jedi Academy se dají alespoň občas hrát jako tradiční střílečky z pohledu první osoby a nejsou vždy jen o soubojích se světelnými meči.

Věříme ale, že kdyby se Kyle Katarn v režii studia Respawn Entertainment opravdu vrátil, bez ohledu na to, v jaké podobě by to bylo, nejeden fanoušek by začal skákat do stropu radostí. Už jen samotný fakt, že vývojáři na Dark Forces a Jedi Knight sérii pamatují, je určitě důvod k optimismu, i kdyby nás nakonec čekal příběh o někom úplně jiném.