Když došlo na oficiální odhalení projektu Star Wars: Knights of the Old Republic – Remake, vše znělo až příliš dobře. Nebo možná příliš neuvěřitelně na to, aby to byla pravda. Vývoj v režii studia Aspyr Media, které se dosud specializovalo spíše na porty už existujících her na další platformy než na vlastní tituly, absence potřeby nacpat Revanův příběh do aktuálního kánonu ságy Star Wars, vliv Sony a z toho plynoucí dostupnost jen na PC a PS5… tohle všechno a mnohem víc mohlo snadno vést k přesvědčení mnoha fanoušků, že si v Aspyru ukousli příliš velké sousto. A jak se zdá, tohle přesvědčení nemusí být daleko od reality.

Server Bloomberg zveřejnil zprávu, podle níž předělávka RPG Star Wars: Knights of the Old Republic od BioWare, jež vyšlo už v roce 2003, čelí problémům. Dle této zprávy koncem června/júna vývojáři z Aspyru dokončili ukázku remaku, která měla demonstrovat základní prvky hry a která měla být prezentována lidem ze Sony a ze společnosti Lucasfilm, spravující značku Star Wars. V týdnu následujícím po prezentaci však z Aspyru odešel umělecký ředitel Jason Minor a ředitel designu Brad Prince.

Důvodem těchto změn byl podle zdrojů Bloombergu stav dema, s nímž nebylo vedení Aspyru spokojené. Také se mu prý nelíbilo, kolik času a zdrojů museli tvůrci na vytvoření ukázky obětovat. Aby toho nebylo málo, v tvůrčím týmu mělo docházet k neshodám a nejasnostem ohledně termínu vydání hry. Interně se mělo hovořit o vydání do konce letošního roku, což nyní i z vnějšího pohledu, tedy s ohledem na fakt, že jsme dosud z remaku neviděli nic konkrétního, zní naprosto nereálně. Sami vývojáři však prý počítají spíše s rokem 2025.

Zaměstnancům Aspyru mělo být navíc řečeno, že se nyní studio hodlá soustředit na jiné projekty, a tak může být vývoj předělávky Star Wars: Knights of the Old Republic dokonce přesunut do jiné společnosti. Zde se samozřejmě nabízí tým ze Saber Interactive, který se už na projektu podílí, i když oficiálně pouze pomáhá Aspyru. Konkrétní studia, která by mohla práci převzít, však zmíněna nejsou, alespoň ne s jistotou. Tohle všechno má každopádně vést k podezření, že byl projekt Star Wars: Knights of the Old Republic – Remake odložen na neurčito.

Přestože Bloomberg odkazuje na vlastní zdroje, takže pro tuto chvíli jde převážně o nepotvrzené informace, Brad Prince potvrdil odchod na své stránce na serveru LinkedIn. Zde naznačil nejen to, že dostal padáka, ale také skutečnost, že byl odejit ze dne na den. „Během dne se mohou věci změnit velmi rychle. Už nepracuji v Aspyru a hledám práci“, uvedl teď už bývalý ředitel designu hry Star Wars: Knights of the Old Republic – Remake na LinkedInu.

Cesty Síly jsou zkrátka nevyzpytatelné, ačkoliv někdy se zdá, že na herní průmysl si temná strana Síly vyloženě zasedla. Před několika lety koneckonců došlo ke zrušení singleplayerové Star Wars hry od EA a dnes už neexistujícího studia Visceral Games, přičemž nemělo jít o jedinou hru zasazenou do předaleké galaxie, kterou se v EA rozhodli zrušit. Nemluvě o katastrofálním vydání Star Wars: Battlefrontu 2 z roku 2017, doprovázeném kontroverzí spojenou s loot boxy a systémem postupu v multiplayeru. Aby toho nebylo málo, už několikrát se hovořilo o problémech při vývoji Star Wars Eclipe od studia Quantic Dream, nedávno došlo k odložení ostrého startu multiplayerové akce Star Wars: Hunters a teď tu zase máme zprávy o problematickém vzniku remaku Star Wars: Knights of the Old Republic od Aspyru. Snad alespoň Star Wars Jedi: Survivor a další tituly v režii EA a studia Respawn Entertainment nepotká žádná velká nehoda.