Přestože se o něm již delší dobu spekulovalo, oficiální odhalení projektu Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake bylo jedním z příjemných překvapení, která přinesla včerejší akce PlayStation Showcase. Překvapení to bylo i z toho důvodu, že jde nakonec o exkluzivitu pro PlayStation 5 a PC, což je zarážející nejen proto, že absolutní většina Star Wars her se snaží být co nejvíce multiplatformní, ale také protože nebýt originálního Xboxu, série Knights of the Old Republic, jež se zrodila ve studiu BioWare, by s největší pravděpodobností nikdy nevznikla.

Časy se zkrátka mění, ale naštěstí se zdá, že příběh klasiky z roku 2003 se ani s remakem příliš měnit nebude. Přinejmenším můžeme počítat s tím, že Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake zůstane v tzv. Legends kontinuitě, do níž spadá i originální hra, známá také pod označením KOTOR. Nejde tedy o součást stávajícího kánonu ságy Star Wars, do něhož spadají téměř všechny produkty se značkou Star Wars vydané po roce 2014, ať už jde o filmy, seriály, knihy, komiksy či videohry. Do Legends naopak spadá všechno s výjimkou filmové ságy a seriálu Klonové války, co vyšlo před rokem 2014. Projekty pod značkou Legends tak představují příběhy, které se z pohledu aktuálního kánonu ságy nestaly, ale z nichž si autoři nových Star Wars příběhů mohou půjčovat různé prvky a tím je kanonizovat.

Díky tomuto půjčování je součástí kánonu například sám Revan, jedna z nejdůležitějších postav celé série Knights of the Old Republic, či některé události, jež se v éře KOTORů staly. Narážky na toto období a samotné hry tak najdeme třeba v seriálu The Mandalorian, v knihách o původu velkoadmirála Thrawna nebo v knižní a komiksové sérii Vrcholná Republika. Remake se však podle všeho nebude o kanonizaci snažit, místo toho má za cíl představit veteránům i nováčkům příběh, do kterého se během let zamilovalo velké množství fanoušků Star Wars a žánru RPG, v nové, moderní formě. Příznivce originálu tak může těšit, že nedojde k nežádoucím změnám v příběhu jen kvůli případné snaze o začlenění celé hry do kánonu. Vyznavači kánonu se musí naopak připravit na to, že tentokrát jsou priority jiné.

Zasazení remaku do Legends kontinuity potvrdil rozsáhlý článek na oficiálním Star Wars webu, který láká na příběh zasazený do období více než 4000 let před událostmi filmové ságy Skywalkerů. Galaktická Republika se zrovna nachází na vrcholu a Jediů je po galaxii víc než dost, přestože Republika přetrpěla válku se Sithy. Do tohoto svérázného období pak zasáhne Darth Malak, bývalý učedník proslulého Jedie Revana, stojící v čele legií temných bojovníků. Tvůrci ze studia Aspyr a z týmu Lucasfilm Games tak lákají na tradiční velkolepé dobrodružství, návštěvu různých světů, možnost sestavit skupinu památných postav a odhalit jejich záhadnou minulost. Jinými slovy, lákají na příběh KOTORů, jaký známe a milujeme již od roku 2003.

Přestože článek na Star Wars webu naznačuje určité změny nebo rozšíření originálního příběhu, v první řadě se zabývá snahami vývojářů z Aspyru pochopit, co dělalo z originální hry tak skvělý zážitek, zachovat to důležité a zároveň představit klasický příběh novému publiku. „Naše velké cíle jsou v tomto případě dostat příběh k modernímu publiku a zařídit, aby měl i dnes přesně takový dopad, jaký měl na hráče, když původně vyšel,“ říká Ryan Treadwell, vedoucí producent studia Aspyr.

Výkonný producent Orion Kellogg z Lucasfilm Games k tomu dodává: „S Aspyrem už dlouhou dobu pracujeme velmi, velmi úzce na tom, jak dekonstruovat to, co dělá KOTOR tak skvělou hru, a jak ji vrátit pro nové publikum, protože chceme, aby byla tato hra skvělé RPG. Chceme, aby byla stejně milovaná jako dříve. Mezi mé oblíbené porady, které mám zrovna během týdne, patří ty, kdy se s Aspyrem dostaneme k jádru věci a říkáme si, 'Proč jsme v originální hře provedli toto rozhodnutí a jak funguje dnes? Jak to rozhodnutí rozšíříme a zajistíme, aby mělo ještě větší smysl a dopad?' Doslova přemýšlíme o každém slově v dialogu a ostatních rozhodnutích, včetně oblečení, které daná postava nosí.“

Přestože studio Aspyr bylo dosud známo jako tvůrčí celek zodpovědný za porty již existujících her na další platformy, pro vývoj remaku KOTORů se dal dohromady silný tým plný veteránů, v němž najdeme vývojáře, kteří se podíleli na vývoji her jako Demon’s Souls Remake, Ghost of Tsushima nebo Dragon Age: Inquisition. Na tvorbě hry se dokonce podílí i někteří veteráni z BioWare. Ti všichni se snaží uctít minulost, zreplikovat vše, díky čemuž je původní hra tak skvělý a památný zážitek, a zároveň se dívat do budoucnosti s využitím moderních technologií a bohatých zkušeností nejen s vývojem RPG.

Do toho uctívání minulosti zjevně patří také snaha přivést zpět některé známé hlasy. Vývojáři zatím nechtějí zabíhat do moc velkých detailů, ale na některé staré známé se podle všeho můžeme těšit. S jistotou zatím víme, že znovu uslyšíme Jennifer Hale v roli Bastily Shan, která patří mezi nejdůležitější společníky v hráčově skupině. Je to právě Bastila, která k nám hlasem Jennifer Hale promlouvá v prvním teaseru, jenž se jinak soustředí na ikonickou postavu samotného Revana.

Pro tuto chvíli bohužel nevíme, kdy Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake vyjde. Přestože Treadwell i Kellogg hovoří o tom, že práce na hře již nějakou dobu probíhají, zároveň naznačují, že se stále nenachází v kdovíjak pokročilé nebo snad téměř konečné fázi. Otázkou zůstává také konzolová exkluzivita pro PlayStation 5. Pro tuto chvíli se zdá, že by mohla být jen časová, vývojáři však na oficiálním Star Wars webu výslovně zmiňují kreativní podíl Sony Interactive Entertainment na celém projektu. Podle všeho však SIE pomáhá tvůrcům z Aspyru převážně s co nejlepším využitím hardwaru PS5. Pokud by se koneckonců lidé ze Sony přímo podíleli na samotném vývoji, těžko by hra mohla vyjít zároveň na PC. Doufejme tedy, že majitelé Xboxu nebudou muset čekat příliš dlouho. Odkaz Knights of the Old Republic by koneckonců měl patřit všem.