Přestože podpora multiplayerové střílečky Star Wars: Battlefront 2 od EA a studia DICE oficiálně skončila na jaře roku 2020 s vydáním obsahové aktualizace Battle on Scarif, rozhodně se nedá říct, že by byla mrtvá. Stále se jí věnuje nemalé množství hráčů, kteří však mají už několik týdnů na PC značný problém - Battlefront 2 je nyní téměř nehratelný.

Samozřejmostí jsou dlouhodobé problémy s cheatery, které sužují prakticky každou online hru, které se již tvůrci přímo nevěnují. Během prosince/decembra se však v předaleké galaxii značně rozšířil zvláštní hack, který ovlivní celý server. Stačí, aby ho nějaký cheater jednou spustil, a rázem jsou všichni hráči na serveru nesmrtelní, protože jim zdraví nemůže za žádných okolností klesnout pod hodnotu 1 HP.

Dochází tedy k tomu, že mnohé herní módy nelze řádně hrát a samozřejmě není vůbec žádný problém skočit například někam do propasti, která za normálních okolností hráče zabije, tam vesele pobíhat dál a dostat se třeba i pod úroveň mapy. Pokud vás tam tedy nepošle nějaký jiný glitch či nedostatek hry. Zákeřnost tohoto hacku přitom spočívá v tom, že zůstane na serveru aktivní, dokud nedojde k jeho automatickému restartu.

S nesmrtelnými hráči se tedy snadno setkáte i po změně mapy nebo herního módu, což je problém zejména pro populární kooperativní režim pro 4 hráče. Hack, který se v okamžiku aktivace projeví kusem kódu, jenž se krátce zobrazí v levém rohu obrazovky, ovlivňuje i nepřátele ovládané umělou inteligencí, takže speciálně o co-opu lze bez přehánění říct, že je nehratelný. Zvlášť když se mezi AI protivníky objeví živí hráči, což se také z nějakého důvodu stává.

Ben Walke, bývalý komunitní manažer Battlefrontu 2, který nyní v DICE pracuje na pozici producenta série Battlefield, na Redditu krátce po rozšíření hacku prohlásil, že informace o problému byly předány dál, ale žádné další podrobnosti nejsou k dispozici. Bohužel, ty nejsou k dispozici ani nyní, 25 dnů od Walkeho odpovědi. Za celý měsíc tedy nikdo z EA nebo z DICE nedokázal přijít s jakýmkoliv řešením nebo aspoň s potvrzením, že se na nějakém řešení vůbec pracuje. Jak se tedy zdá, stav Star Wars: Battlefrontu 2 na PC nemá pro zodpovědné strany žádnou prioritu.

Není to přitom poprvé, co se multiplayerová střílečka spadající pod EA potýká po ukončení podpory s problémy. Kupříkladu dlouhodobé potíže s cheatery a DDoS útoky v prvním Titanfallu od studia Respawn Entertainment vedly k tomu, že byla hra nedávno odstraněna z prodeje. Také Star Wars: Battlefront z roku 2015 si užil svůj díl problémů, stačí si vzpomenout na zákeřný glitch, který způsoboval, že byl hrdina Lando Calrissian zatraceně silný, a tak dokázal některé herní módy vlastnoručně vyhrát v řádu pouhých minut. Landův glitch byl však opraven, což se o hacku, který postihuje servery druhého dílu, ani po měsíci říct nedá.

Závěrem nezbývá než parafrázovat slova Padmé Amidaly z filmu Pomsta Sithů, kdy došlo k založení galaktického Impéria - tak takhle umírá Battlefront 2. Za naprostého ticha EA. A za přílivu negativních uživatelských recenzí na Steamu, který na sebe přirozeně nenechal moc dlouho čekat. Pokud tedy Star Wars: Battlefront 2 na PC stále hrajete nebo uvažujete o návratu, spíše zvažte, jestli nebude lepší počkat, až se někdo o hack postará. Pokud se o něj tedy vůbec někdo někdy postará. Pro tuto chvíli jsou ale šance na brzkou opravu ještě nižší než šance na úspěšný průlet polem asteroidů v soustavě Hoth.

Upozornění: Toto video nádherným způsobem shrnuje celý problém. Zároveň ale využívá množství záběrů, jež obsahují mody. Mnozí hrdinové a skiny, které ve videu uvidíte, tedy nejsou oficiální součástí Battlefrontu 2, ale prací šikovných modderů.